Behandeling brandwonden
Een verbrande huid komt regelmatig voor en hebben verschillende oorzaken zoals thermische (hitte en kou), chemische en elektrische wonden. De ernst van de wond wordt aangegeven in graads van 1e graads tot 3e graads brandwonden. Het is hier dan van belang dat u deze brandwonden behandeld zodat de huid goed geneest en je dan de kans op infecties verkleint. Ook zorgt een goede wondverzorging voor het minimaliseren van litteken vorming. In dit artikel gaan we dit onderwerp verder behandelen en gaan we de meest gestelde vragen beantwoorden.
Eerste Hulp bij Brandwonden
Het is cruciaal om snel te handelen na het verbranden van de huid om verdere schade te voorkomen en het genezingsproces te bevorderen. Hier zijn enkele belangrijke stappen die direct moeten worden genomen na het oplopen van een brandwond:
Door snel te handelen bij een ongeluk waarbij er een brandwond is ontstaan is het belangrijk dat deze direct verzorgt wordt. Hierdoor kan de schade aan de huid door verbranding geringd blijven en de kans op blijvende schade worden voorkomen. Een paar enkele stappen die u direct na verbranding kunt ondernemen zijn:
Koelen met stromend water: Spoel de brandwond onmiddellijk met koel zacht stromend, maar geen ijskoud water, gedurende minstens 10-20 minuten om de hitte te verwijderen en de pijn te verlichten.
Verwijder kleding en sieraden: Indien mogelijk, verwijder kleding en sieraden rondom de brandwond, maar forceer niets dat aan de huid kleeft.
(Tijdelijke) Wondbedekker: U kunt de wond bedekken door een steriel gaasje er overheen te leggen, zodat de wond niet infecteert en zo rustig kan genezen. Of in ernstige gevallen tijdelijk de wond te bedekken, zodat er geen vuil en bacteriën in kunnen komen.
Deze eerste hulpmaatregelen zijn essentieel voor het beperken van schade en het bevorderen van een snel herstel.
De ernst van de brandwonden
De ernst van de brandwonden worden aangegeven in graads, waarbij je 1e, 2e, 3e en 4e graads brandwonden hebt. Hoe hoger de graads hoe erger de schade aan de huid is. Bij tweede graads wonden of hoger wordt het aangeraden om een behandelend arts te raadplegen.
Eerstegraads brandwond, Bij eerstegraads verbranding is de huid niet direct beschadigd, de huid is rood, geïrriteerd, pijnlijk en soms wat gezwollen.
Tweedegraads brandwond, Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is er sprake van een open wond en is de huid rood, nat en pijnlijk. De opperhuid en lederhuid zijn hier licht beschadigd, ook zijn er hele of kapotte blaren zichtbaar. De blaren kunnen direct zichtbaar zijn of kunnen na een paar uur pas vormen. Je kan deze blaren kapot prikken met een steriele naald, maar wordt niet aangeraden doordat de kans op infecties groter wordt. Bij diepe tweedegraads brandwonden is de lederhuid ernstig beschadigd en kan de huid wit/roze aanzien.
Derdegraads brandwond: Dit zijn meestal grote brandwonden die gepaard gaan met diepe tweedegraads brandwond. Ze zijn wit of zwart en voelen leerachtig aan, bij derdegraads brandwonden voelt u nauwelijks pijn, doordat de derde laag van de huid kapot is, hier liggen zenuwen in waarmee je pijn voelt en deze dus ook kapot zijn.
Vierde graads brandwonden: Een vierdegraads brandwond ook wel verkoling genoemd, is een brandwond die zo diep is, dat niet alleen de huid, maar ook bot en spierweefsel vernietigd zijn. De huid is in deze gevallen meestal verkoold.
1. Wat moet ik doen als de brandwond ernstig is?
Bij ernstige verbrandingswonden zoals een diepe/oppervlakkige tweedegraads brandwond of een derdegraads brandwond is het belangrijk om direct medische hulp te zoeken. Derde en tweedegraads brandwonden worden meestal behandeld in een brandwondencentrum.
2. Is het gebruik van zalf of crème geschikt voor brandwonden?
In het geval van kleine brandwonden kan het aanbrengen van een dun laagje antibiotische zalf of brandwondencrème na het koelen van de wond nuttig zijn. Raadpleeg echter altijd een medische professional voor advies, vooral bij ernstige brandwonden.
3. Hoe kan ik brandwonden voorkomen?
Om brandwonden te voorkomen moet je direct contact met hitte vermijden. Meest voorkomende verbranding in Nederland is vloeistof verbranding, dus door kokend water of de frituur. Een ander veelvoorkomende verbranding in Nederland is vlam verbranding door bijvoorbeeld vuurwerk of een kampvuur.
Professionele Behandeling en Revalidatie
Als de wonden diep zijn of een groot oppervlak van het lichaam bedekken worden verschillende behandelingen aangeboden zoals:
Debridement: Het verwijderen van beschadigd weefsel om infectie te voorkomen.
Verbandwissels: Het regelmatig verwisselen van verband houdt de wond schoon en beschermt.
Huidtransplantatie: In sommige gevallen kan een huidtransplantatie nodig zijn omdat het te heftig.
Professionele behandeling en revalidatie spelen een essentiële rol bij het bevorderen van een snel en volledig herstel van brandwonden.
Conclusie
Het behandelen van brandwonden moet zo snel mogelijk gebeuren om verdere schade te voorkomen. Door de wond af te koelen en daarna af te dekken met een steriel gaasje kunnen infecties en verdere schade voorkomen worden. Voor ernstige brandwonden is het belangrijk om professionele medische hulp in te roepen. Brandwonden komen in verschillende klassen, van 1e tot 4e graads verbrandingswonden.