Menu
WINKELWAGEN

Balanstherapie

De Balanstrainer

In de fitness en revalidatie zijn balanstrainers effectieve producten, ze worden vaak gebruikt en zijn makkelijk mee te werken. Ze kunnen ingezet worden bij veel patiënten, van sport atleet tot gamer en van jong tot oud. Ook zijn er veel soorten balanstrainers, waardoor er voor iedereen een product is die naar zijn of haar verlangen voldoet. In dit artikel gaan we verder in op wat de vele voordelen ervan zijn, hoe die werkt en behandelen we de meest gestelde vragen.

Wat is een Balanstrainer?

Een balance trainer is een fitness apparaat dat ontworpen is om je gewicht en stabiliteit te verbeteren door middel van je gewicht. Op een balance trainer kunt u verschillende balans oefeningen uitvoeren waardoor dieper liggende spiergroepen geactiveerd worden. Door deze dieper liggende spieren te trainen, maak je die spiergroepen sterker waardoor je balans en stabiliteit verbeterd.

Op een balance trainer kun je verschillende oefeningen doen waarbij het evenwicht behouden moet worden door compenserende bewegingen. Een balans trainer vind je bij fysiotherapeuten en revalidatie centrums. Bij revalidatie gebruiken fysiotherapeuten balanstrainers voor het herstellen van de verzwakte spieren, bijvoorbeeld met spieratrofie nadat iemand in het gips heeft gezeten of iemand met zenuw schade die zijn coördinatie opnieuw moet opbouwen.

Voordelen van het Gebruik van een Balanstrainer

Het gebruik van een balanstrainer verbeter je je lichaam:

  • Verbeterde Balans en Stabiliteit: Door regelmatig gebruik van een balanstrainer kun je je evenwicht en coördinatie verbeteren.

  • Versterking van Kernspieren: De onstabiele ondergrond dwingt je kernspieren om harder te werken om je lichaam in evenwicht te houden.

  • Blessurepreventie: Een sterkere kern en betere balans kunnen helpen bij het voorkomen van veelvoorkomende blessures, vooral in de enkels, knieën en heupen.

  • Revalidatie: Voor mensen die herstellen van een blessure of operatie kan een balanstrainer een effectief hulpmiddel zijn om kracht en mobiliteit terug te krijgen.

Soorten Balance trainers

Er zijn verschillende balanstrainers beschikbaar, ze zijn elk verschillend van elkaar, maar hebben hetzelfde doel: versterken balans en stabiliteit. Hier onder staan enkele populaire opties.

Balance board / Balance pad

Dit zijn plastic of houten borden, met aan de onderkant een bolling. Door erop te gaan staan word je uitgedaagd om je balans te behouden. Hierdoor train je je balans en coördinatie.

Bosu balans trainer

De bosu balans ballen zijn een populair product onder de fysiopraktijken. Het zijn halve yoga ballen met de ene kant, een hard vlak stuk en de andere kant yoga bal. De bosu bal kun je op beide kanten gebruikt worden, met zowel de stabiele en instabiele ondergrond traint u uw evenwicht en coördinatie.

Balanskussens

Balanskussens zijn opblaasbare kussens die kunnen worden gebruikt voor zit- en sta oefeningen. Ze zijn draagbaar en gemakkelijk op te bergen, waardoor ze ideaal zijn voor thuisgebruik of voor mensen die veel onderweg zijn.

Is een balans trainer veilig?

Ja, een balans trainer is veilig zolang je hem gebruikt waarvoor het product bedoeld is. Echter sta je wel op een instabiele ondergrond waardoor de kans op vallen groter wordt. Daarom wordt het aangeraden om iets stevigs vast te pakken wanneer u onzeker bent of u gaat vallen.

Hoe vaak moet ik een balanstrainer gebruiken?

Voor de meeste mensen is het voldoende om twee tot drie keer per week oefeningen op de balance trainer te doen. Dit geeft je spieren voldoende tijd om te herstellen tussen de sessies.

Kan ik een balanstrainer gebruiken als ik zwanger ben?

Hoewel sommige oefeningen veilig genoeg zijn om deze uit te voeren wanneer iemand zwanger is. Om het zeker te weten of een oefening veilig genoeg is, kunt u het altijd vragen aan uw fysiotherapeut of aan een andere zorg professional.

Zijn balans trainers geschikt voor kinderen?

Ja, balanstrainers kunnen ook nuttig zijn voor kinderen, vooral om hun motorische vaardigheden en evenwicht te verbeteren. Zorg ervoor dat ze altijd onder toezicht staan en dat de oefeningen geschikt zijn voor hun leeftijd en vaardigheidsniveau.

Tips voor het Maximale Gebruik van een Balans trainer

Om het meeste uit je balanstrainer te halen, volgen hier enkele tips:

  • Begin Langzaam: Start met basisoefeningen zoals staan op één been of lichte squats. Verhoog de moeilijkheidsgraad geleidelijk.

  • Gebruik Verschillende Apparaten: Combineer verschillende typen balanstrainers om een volledige workout te krijgen en verschillende spiergroepen te activeren.

  • Integreer in Je Routine: Voeg balanstrainer-oefeningen toe aan je bestaande fitnessroutine voor extra uitdaging en variatie.

  • Luister naar Je Lichaam: Stop onmiddellijk als je pijn ervaart en raadpleeg een professional als je onzeker bent over je techniek of voortgang.

Conclusie

Een balans trainer is een handig hulpmiddel die je kan helpen bij het verbeteren van je evenwicht en stabiliteit. Of je nu een atleet, een revaliderende patiënt of een fitnessliefhebber bent, de balanstrainer biedt veelzijdige en effectieve training opties. Kies de balans trainer die het best bij u past en start met eenvoudige oefeningen, bouw het zo verder op of vraag een fysiotherapeut om hulp. 

Merk: Ultimateinstability Model: 5849
Maak kennis met de Ultimateinstability Aquabag Carbon, de opvolger van de Ultimateinstability Aquabag Blue en de ultieme vorm van instabiliteit tijdens je training! De Aquabag is een opblaasbare tube, gemaakt van hetzelfde stevige materiaal als rubberboten,  die door een duurzaam vu..
€ 148,89
Excl. BTW:€ 123,05
Merk: Ultimateinstability Model: 5850
Maak kennis met de Ultimateinstability Aquaball, de ultieme vorm van instabiliteit tijdens je training! De Aquaball is een opblaasbare bal, gemaakt van hetzelfde stevige materiaal als rubberboten, die door een duurzaam vulsysteem gevuld kan worden met water en lucht. Het waterniveau kan tijdens U..
€ 148,89
Excl. BTW:€ 123,05
Merk: Ultimateinstability Model: 5851
Dit comfortabele Hydrovest integreert instabiliteit in je dagelijkse training om zo je core, wendbaarheid en coördinatie te verbeteren. Dat het Ultimateinstability Hydrovest een sportinnovator award heeft gewonnen onderbouwd de werking van het verstelbaar gewichtsvest.HydrovestDe instab..
€ 245,00
Excl. BTW:€ 202,48
Merk: Airtrack Factory Model: 58585859
Het Airboard (100 x 60 x 10 cm) en het Airblock (100 x 60 x 20 cm) zijn ideaal om te gebruiken als instabiele ondergrond en geven je trainingsoefeningen een extra dimensie. Haal meer uit je Aquaballs  en Aquabags met Airtrack Airboard en Airblock! Het Airboard en Airblock zijn opblaasbare b..
€ 189,00
Excl. BTW:€ 156,20
Merk: Airtrack Factory Model: 58565857
De Airfloor is ideaal om te gebruiken als instabiele ondergrond en geven je trainingsoefeningen een extra dimensie. De Airtrack Airfloor is een opblaasbare mat, gemaakt van hetzelfde stevige materiaal als rubberboten, die door een duurzaam vulsysteem gevuld kan worden met lucht. Door het stevige..
€ 369,00
Excl. BTW:€ 304,96
Merk: Airtrack Factory Model: 58545855
De Airspot P1 en Airspot P2 van Airtrack zijn ideaal om te gebruiken als instabiele ondergrond en geven je trainingsoefeningen een extra dimensie. De Airtrack Airspot P1 en P2 zijn gemaakt van hetzelfde stevige materiaal als rubberboten, die door een duurzaam vulsysteem gevuld kunnen worden met ..
€ 180,29
Excl. BTW:€ 149,00
Merk: Mambo Model: 20145812
Verbeter Je Stabiliteit en Houding met een BalansbalOntdek de Voordelen van een BalansbalEen balansbal, ook wel bekend als een fitness bal, yoga bal of stabiliteitsbal, is een veelzijdig hulpmiddel dat steeds populairder wordt in sportscholen, kantoren en thuis. Het gebruik van een balansbal kan een..
€ 14,77
Excl. BTW:€ 12,21
Merk: Mambo Model: 5814
Met behulp van de Balansbal Stabilisator kan worden voorkomen dat de balansbal wegrolt. Mocht u meerdere balansballen willen opbergen dan zijn de Balansbal Stapelaars, in combinatie met de Balansbal Stabilisator, de ideale uitkomst!..
€ 16,98
Excl. BTW:€ 14,03
Merk: Mambo Model: 58141
De Balansbal Stapelaars maken het mogelijk om balansballen op te bergen zonder dat deze wegrollen. Daarnaast kan je ook fitnessballen stapelen middels het gebruik van meerdere balansbal stapelringen. De Balansbal Houders zijn langwerpige plastic platen waarvan een ring kan worden gevormd door middel..
€ 26,92
Excl. BTW:€ 22,25
Merk: Tunturi Model: 58802021
De Tunturi Balanskussen is een multifunctioneel luchtkussen om het evenwicht, coördinatie gevoel, kracht en bloedsomloop te verbeteren. Inclusief handpomp. Afmetingen : 33 x 33 x 9 cm (lxbxh) Materiaal : Vinyl Kleur : Blauw Gewicht : 1259 gram..
€ 17,55
Excl. BTW:€ 14,50
Merk: Mambo Model: 5878
De Mambo Max Balanstrainer wordt met lucht gevuld. Zo kan er extra lucht bij worden geblazen of eruit worden gelaten om de intensiteit van de oefening aan te passen. De Balanstrainer is 16 cm hoog en heeft een diameter van 45 cm. De balanstrainer kan liggend, knielend, zittend en staand worden gebru..
€ 34,49
Excl. BTW:€ 28,50
BOSU Balance Trainer PRO Edition BOSU Balance Trainer PRO Edition
-17 %
Merk: BOSU Model: 5875
De BOSU Balance Trainer Pro Edition is een veelzijdig trainingsmiddel. BOSU staat namelijk voor ‘Both Sides Utilized’, wat betekent dat zowel de bolle als de platformzijde van de BOSU Balance Trainer kunnen worden gebruikt. De BOSU Balance Trainer Pro Edition is het perfecte trainingsproduc..
€ 216,95 € 260,62
Excl. BTW:€ 179,30
Merk: Pure2Improve Model: 20215810
Deze Fitnessbal van Pure2Improve is geschikt voor trainingen of als hulpmiddel bij revalidatie. De opblaasbare exercise ball is voorzien van een AB (Anti-Burst) veiligheidssysteem waardoor de balansbal langzaam leegloopt wanneer er een scherp voorwerp de balansbal beschadigd en deze dus niet kla..
€ 19,51
Excl. BTW:€ 16,12
Merk: Mambo Model: 5879
De 16 cm anti-slip Mambo Stepping Stones zijn een hulpmiddel om je workout te verbeteren. Combineer balans training en motorische ontwikkeling van vaardigheden met speelplezier. Het wordt ook gebruikt voor voetmassage. De balansegels bestaan uit de volgende kleuren: oranje, blauw, groen, g..
€ 36,65
Excl. BTW:€ 30,29
Merk: Mambo Model: 58791
Mambo Balansegel (Per Stuk)De 16 cm anti-slip Mambo Stepping Stones zijn een hulpmiddel om je workout te verbeteren. Combineer balans training en motorische ontwikkeling van vaardigheden met speelplezier. Het wordt ook gebruikt voor voetmassage.  ​De belasting op de balansegels is 100..
€ 7,38
Excl. BTW:€ 6,10
Merk: Mambo Model: 5885
Het Mambo Max Balance Board is uitermate geschikt voor evenwichtstrainingen en revalidatieoefeningen. Het balansbord kan gebruikt worden om enkels en dijspieren te versterken. Men gaat op het bord staan en vindt zijn/haar balans. Tevens is er een opzetstuk bijgeleverd, waardoor de training nog inten..
€ 40,46
Excl. BTW:€ 33,44
Merk: Mambo Model: 5877
De Mambo Max Balance Pad is een uitermate geschikt hulpmiddel om balansoefeningen uit te voeren. Soortgelijke balansitems worden veelvuldig gebruikt bij yoga, pilates en fitness. Ook is de balance pad geschikt als balanstrainer bij fysiotherapie en revalidatie. Door het trainen mat dit balansbord wo..
€ 38,95
Excl. BTW:€ 32,19
Merk: Mambo Model: 58832021
Het Mambo Max Comfort Kussen heeft een diameter van 33 centimeter en bevordert de ergonomische zithouding. Het Mambo Max Comfort Kussen versterkt de spieren in de rug, het onderlichaam, de benen en de voeten. Beide zijden van het kussen zijn glad, wat zitten erg comfortabel maakt. Het kussen is..
€ 25,64
Excl. BTW:€ 21,19
Mambo Max Dynadome
-11 %
Merk: Mambo Model: 5874
De Mambo Max Dynadome is een halfronde, opblaasbare bal. Beide kanten van de Dynadome kunnen gebruikt worden om oefeningen op te doen. De ene kant kan gebruikt worden voor een "full-body work-out", terwijl de ander kant gebruikt kan worden voor balanstraining. De Dynadome beschikt ook over elastieke..
€ 119,95 € 134,23
Excl. BTW:€ 99,13
Merk: Mambo Model: 5882
Het Mambo Max Standaard Kussen heeft een diameter van 33 centimeter en bevordert de ergonomische zithouding. Deze variant is aan twee zijden te gebruiken. Aan de bovenkant heeft het lucht kussen een noppenuitvoering voor stimulatie van de doorbloeding. Daarnaast beschikt dit wiebel zitkussen over ..
€ 20,55
Excl. BTW:€ 16,98
Merk: Mambo Model: 5830
De snelpomp van Mambo kan gebruikt worden om de Mambo balansballen op te pompen...
€ 4,05
Excl. BTW:€ 3,35
Model: 5884
De Oefentol van is uitermate geschikt voor balanstherapie, balansoefeningen, coördinatieoefeningen en fysiotherapie. De Balanstol is gemaakt van solide kunststof. De Oefentol heeft een diameter van 39,5 centimeter en een maximum gebruikersgewicht van 110 kilogram. De Wiebeltol heeft een gewicht van ..
€ 24,14
Excl. BTW:€ 19,95
Merk: Tunturi Model: 58495
De Tunturi Aquabag 20 kg is de ultieme tool voor trainen met instabiliteit. Water heeft een bepaalde traagheid van bewegen, wat het trainen met een Tunturi Aquabag 20 kg zwaarder maakt dan een relatief stabiele zandzak. Je hebt zelf invloed op de mate van instabiliteit; hoe minder water je in de bag..
€ 62,50
Excl. BTW:€ 51,65
Merk: Tunturi Model: 58771
Tunturi Balance Pad TPEMet de Tunturi Balance Pad TPE ga je op zoek naar je optimale balans. Door de instabiliteit van het materiaal, moet je continu op zoek naar een correcte lichaamshouding en de juiste spierspanning. Op die manier train je met de Tunturi Balance Pad TPE heel gericht je evenwicht ..
€ 29,95
Excl. BTW:€ 24,75
Merk: Airex Model: 58761
De AIREX Balansmat is ideaal om maximaal trainingseffect te behalen bij minimale inspanningen. De matten zijn ontworpen om zo efficiënt mogelijk te trainen. Daarnaast bevordert de Airex Balansmat uw bloedsomloop, lichaamshouding, lichaamsbewustzijn en balans. Bij het betreden van de mat voelt u..
€ 69,95
Excl. BTW:€ 57,81
Merk: Airex Model: 5876
De AIREX Balansmat Elite is ideaal om maximaal trainingseffect te behalen bij minimale inspanningen. De matten zijn ontworpen om zo efficiënt mogelijk te trainen. Daarnaast bevordert de Airex Balansmat uw bloedsomloop, lichaamshouding, lichaamsbewustzijn en balans. Bij het betreden van de mat v..
€ 79,94
Excl. BTW:€ 66,07
Merk: Airtrack Factory Model: 5860
Deze elektrische pomp is geschikt voor alle Ultimateinstability en Airtrack producten. Bij iedere levering van Ultimateinstability en Airtrack producten wordt een standaard handpompje meegeleverd. Als je veel Ultimateinstability of Airtrack producten vaker wilt vullen, is de OV10 Blower de ideale..
€ 119,79
Excl. BTW:€ 99,00
Merk: Ultimateinstability Model: 5861
Deze voetpomp is geschikt voor alle Ultimateinstability en Airtrack producten. Bij iedere levering van Ultimateinstability en Airtrack producten wordt een standaard handpompje meegeleverd, maar met de voetpomp kunnen de producten van Ultimateinstability en Airtrack sneller worden opgeblazen en kos..
€ 54,95
Excl. BTW:€ 45,41
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 28