Menu
WINKELWAGEN

Duimbrace

Duimbrace

Heeft u een blessure aan uw duim, artrose of wilt u extra ondersteuning tijdens het dagelijks leven, dan kan de duimbrace een effectief hulpmiddel zijn. In dit artikel leggen we de duimbrace meer uit zoals welke soorten er zijn en behandelen we de meest gestelde vragen ervan.

Waarom een Duim brace?

Ondersteuning en Bescherming

De duim speelt een belangrijke rol in onze handfunctie, wanneer er pijnklachten zijn of letsel veroorzaakt dat een beperking in ons dagelijks functioneren. Zo'n duim brace biedt ondersteuning, bescherming en stabiliteit aan het PIP gewricht (ruimte tussen tweede en derde vingerkootje) , DIP gewricht ( ruimte tussen de vingertop en het tweede vinger kootje) en het MCP gewricht (knokkel gewricht). Door zo'n duimbrace word de bewegingsvrijheid behouden maar word de belasting op de duim beperkt. Wanneer de spalk vervangen moet worden na bijvoorbeeld een operatie, kan een brace een goed alternatief zijn.

Pijnverlichting

Veel mensen ervaren pijn in hun duim als gevolg van aandoeningen zoals artritis, tendinitis of verstuikingen. Een duimbrace kan helpen om de pijn te verminderen door druk uit te oefenen op de juiste punten en de duim in een comfortabele positie te houden. Hierdoor kun je activiteiten uitvoeren met minder pijn en ongemak, waardoor je kwaliteit van leven verbetert.

Er zijn veel mensen die pijn ervaren in hun duim als gevolg van aandoeningen zoals artritis, tendinitis, of kneuzingen. De duimbrace kan de pijn verlichten door de druk van de duim deels op te vangen van het externe milieu. Er is in sommige gevallen ook een beperkte mobiliteit in de gehele arm waardoor de coördinatie van bewegingen wordt verminderd.

Artrose

Tussen het bot zit kraakbeen. Kraakbeen is soepel en zacht weefsel dat ervoor zorgt dat het gewricht kan bewegen zonder dat er letsel of pijn optreed. Bij artrose in de duim of ander gewricht is dit kraakbeen vervormd en aangetast.

Dit zorgt ervoor dat de gewrichten zich minder gemakkelijk bewegen, hierdoor zal beweging in de vingers pijnlijk en stijf aanvoelen (vooral met het buigen en strekken van de vinger). Ook kan er zwelling ontstaan, zwelling komt regelmatig voor bij artrose.

Als u vermoedens heeft dat u artrose heeft word er aangeraden om naar de dokter te gaan, die doet een lichamelijk onderzoek en kan dit erna diagnosticeren.

Symptomen voor artrose zijn stijfheid in de vingers of stijfheid in andere gewrichten, pijn bij bewegen en belasten van gewrichten en het krijgen van een andere lichaamshouding.

Soorten Duimbraces

Er zijn verschillende soorten duimbraces die elk een specifiek doel ondersteunen. Enkele vaak voorkomende types:

  • Duimspalken: Deze braces zijn vaak gemaakt van stijve materialen zoals plastic of aluminium en bieden maximale stabiliteit aan het duimgewricht. Ze zijn ideaal voor ernstige blessures of tijdens het herstelproces na een operatie.

  • Flexibele Duimbraces: Deze braces zijn gemaakt van flexibel materiaal zoals neopreen en bieden ondersteuning aan het duimgewricht zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Ze zijn perfect voor dagelijks gebruik en kunnen helpen bij milde tot matige pijn en letsel.

  • Duimbandages: Deze braces zijn gemaakt van elastisch materiaal en bieden compressie en ondersteuning aan het duimgewricht. Ze zijn ideaal voor mensen die last hebben van artritis of tendinitis en behoefte hebben aan wat extra stabiliteit tijdens activiteiten.


Hoe lang moet ik een duimbrace dragen?

Het dragen van een duimbrace kan variëren afhankelijk van de ernst van je blessure en de aanbevelingen van je zorgverlener.

Over het algemeen wordt geadviseerd om de brace te dragen tijdens activiteiten die stress op de duim kunnen veroorzaken, en tijdens het slapen om het herstelproces te bevorderen.

Kan ik een duimbrace gebruiken tijdens het sporten?

Ja, duimbraces zijn vaak ontworpen om comfortabel te dragen tijdens het sporten en kunnen helpen om blessures te voorkomen of te verminderen. Zorg ervoor dat je een brace kiest die geschikt is voor jouw specifieke sport en activiteiten.

Zijn duim braces geschikt voor kinderen?

Ja, duim braces kunnen een effectief hulpmiddel zijn voor kinderen. Bij de duimbrace kun je nog vrij bewegen wat voor een kind belangrijk is. Het is wel handig om een brace te kiezen die speciaal gemaakt is voor kinderen. Ook is het belangrijk om met een medisch specialist te bespreken welke brace goed is en hoelang de brace om moet.

Zijn duim braces geschikt voor na een operatie?

Ja, een duimbrace stabiliseert de hand en behoud de bewegingsvrijheid. Het houd de vingerkootjes in de zelfde plaats met een beetje beweging. Daarom is het ideaal voor na en operatie als u nog onzeker bent over de kracht en stabiliteit van de vingers.

Wat voor verschillende braces zijn er voor de hand?

Er zijn veel soorten braces voor de hand met veel verschillende merken. Voor alle vingers is er wel een brace beschikbaar. Ook zijn er braces voor na een beroerte die je hand recht en stabiel houdt. De meest bekende voor de hand is de pols brace, deze brace stabiliseert en mobiliseert het pols gewricht bij bewegingen.

Conclusie

De duimbrace is een handig hulpmiddel om ondersteuning te bieden aan pijnlijk of instabiel duimgewricht. Het kan pijnklachten beperken en ondersteuning bieden aan de duim. Het word gebruikt voor tegen artritis, kneuzingen, blessures en ondersteuning tijdens activiteiten. Er zijn veel verschillende duim braces en is dus altijd wel een die voldoet aan uw behoeftes. Voor het gebruik van een brace word er aangeraden om dit te overleggen met een medisch specialist. Het doel van een brace is het stabiliseren van een gewricht zonder dat dat ten kosten gaat van de bewegingsvrijheid en het herstel.

Merk: Bauerfeind Model: 97139
De Bauerfeind RhizoLoc Duimbrace is geschikt voor de stabilisatie van het duimzadel- en duimbasisgewricht. Bij een pijnlijke duim stabiliseert de Bauerfeind Duimbrace de duim bij het zadel- of basisgewricht. De steun en rust die door de Bauerfeind Duimbrace wordt gegeven zorgt dan ook vermindering v..
€ 52,51
Excl. BTW:€ 48,17
Merk: Orliman Model: 92202
De Orliman Duimspalk is geschikt bij duimartrose, een ski duim en een peesschede ontsteking. Dat komt doordat duimspalk is gemaakt met baleinen voor de duim met extra polsversteviging.De Orliman Duimspalk is in 3 verschillende maten verkrijgbaar, voor de linker- en rechterduim.De omtrek is gemeten r..
€ 59,95
Excl. BTW:€ 55,00
Merk: Orliman Model: 202392203
De Orliman Duimspica Lang is een lange pols-duim brace. De Orliman Duimspica Lang is een polsbrace die ook de duim omvat. De pols-duimbrace zorgt voor immobilisatie van het pols- en het duimgewricht. De baleinen bij de pols en duim zorgen voor de stabiliteit, terwijl de bewegingsvrijheid van de..
€ 62,50
Excl. BTW:€ 57,34
Merk: Orliman Model: 922031
De Orliman Manutec Fix Rizart duimbrace is een smalle duimbrace met baleinen en een klittenbandsluiting, waardoor de brace eenvoudig aan te doen is. De Orliman Manutec Fix Rizart is te gebruiken voor veel van uw duimklachten, cmc1, mcp1, artrose, pijnklachten aan de duim, duiminstabiliteit..
€ 32,50
Excl. BTW:€ 29,82
Merk: Orliman Model: 92205
De  Orliman Manutec Fix Rizart Plus CMC1 is een duimspalk speciaal voor de duimblessure CMC1. Het verstevigt de duim en verlicht de pijn. De duimspalk is gemaakt van plastic materiaal en is makkelijk om de pols te doen door middel van de klittenbandsluiting.De Orliman Manutec Fix Rizart Plus CM..
€ 57,50
Excl. BTW:€ 52,75
Merk: Push Braces Model: 9819
De Push Ortho Duimbrace CMC stabiliseert het basisgewricht van de duim (CMC) en positioneert de duim in een functionele stand. Hierdoor wordt de functie van de hand gewaarborgd, en symptomen als pijn en krachtverlies beperkt.De materiaalkeuze en de afgeronde randen garanderen optimaal draagcomfo..
€ 53,50
Excl. BTW:€ 49,08
Merk: Push Braces Model: 2872017
De Push Sports Duimbrace biedt uitkomst bij aanhoudende pijn aan de duim als gevolg van overstrekking van het middelste duimgewricht door bijvoorbeeld een bal- of skiongeval.De duimbrace stabiliseert het gewricht waardoor de betreffende gewrichtsbanden de kans krijgen om te genezen. Het duimkapj..
€ 34,95
Excl. BTW:€ 32,06
Merk: Thuasne Model: 9143
Werking Thuasne Duimbrace Sport:-          Geeft steun voor de pols en duim door middel van elastische banden.-          Geperforeerd neopreen zorgt ervoor dat er goede afvoer van het transpiratievocht ..
€ 29,95
Excl. BTW:€ 27,48
Merk: Thuasne Model: 91861
LigaflexDe Ligaflex Pols/Duim brace van Thuasne geeft je maximale ondersteuning en bescherming. De Thuasne Ligaflex geeft steun aan het polsgewricht de duim en duimkolom voor als deze instabiel zijn. de druk die de Thuasne Ligaflex Pols/Duim brace geeft is goed te regelen. GebruiksgemakHij is gema..
€ 45,95
Excl. BTW:€ 42,16
Merk: Thuasne Model: 991312022
De Thuasne Ligaflex Rhizo Duimbrace is ontworpen om de duim optimaal te steunen maar houdt tegelijkertijd de pols geheel vrij voor de normale dagelijkse bewegingen. De Thuasne Ligaflex Rhizo zit erg comfortabel doordat hij een optimale pasvorm heeft en is gemaakt van ademende stof. De Thuasne Ligafl..
€ 32,50
Excl. BTW:€ 29,82
Merk: Thuasne Model: 99122019
Thuasne-Rhizo Pro DuimbraceDe Rhizo-Pro van Thuasne is een kunststof duimbrace voor stabilisering van het duimbasis-en duimzadelgewricht. Voorzien van geperforeerde kunststof schaal. Omsluit de duim op een comfortabele manier, waarbij de grijpfunctie nauwelijks wordt beperkt. De brace is gemaak..
€ 35,49
Excl. BTW:€ 32,56
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 11