Menu
WINKELWAGEN

Fasciatherapie

Fasciatherapie

Fascia therapie is een opkomende therapie onder de fysiotherapeuten en osteopaten. Het richt zich op fascia problemen van alle soorten, doordat fascia het hele lichaam omvat kunnen er veel verschillende complicaties zijn, die pijn en beperking kunnen geven in het bewegen van het lichaam. In dit artikel gaan we dieper in op fasciatherapie en behandelen we de meest gestelde vragen.

Wat is Fasciatherapie?

Fasciatherapie is een stroming in de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van fascia, het bindweefsel is allemaal met elkaar verbonden en omhult zo alle spieren, botten, zenuwen en organen in het lichaam. Het doel van fasciatherapie is om de spanning en verklevingen in bindweefsel te verminderen, waardoor pijn wordt verlicht en de bewegingsvrijheid wordt hersteld. De therapie kan tegen chronische pijn optreden en zorgen voor fascia release. Mensen die last hebben van hun fascia, spreken vaak van een onbegrepen pijn, vooral bij diepe fascia, dit zit om de botten, spieren en interne organen, dit doordat deze lastig aan te wijzen is.

Hoe Werkt Fasciatherapie?

Bij fascia behandelingen wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken om de fascia te behandelen. Dit kan onder meer massage, stretching, mobilisatie en specifieke oefeningen omvatten. Door deze technieken toe te passen, kan een fasciatherapeut de spanning in het bindweefsel verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en de mobiliteit vergroten.

Pijn en Chronische pijn door fascia

Fascie is een driedimensionaal netwerk van bindweefsel dat het lichaam omhult. Diepe fascie zoals die om organen, diepere botten en spieren, kunnen onbegrepen pijnklachten geven. De pijn komt door verklevingen en spanning van bindweefsel, de oorzaak kan bijvoorbeeld uitgedroogde fascia zijn. Hierdoor is het bindweefsel brozer, minder soepel en gevoeliger voor verklevingen.

Een fascia behandeling kan helpen dit te verlichten en in sommige gevallen zelfs verhelpen. Door goed gehydrateerd te blijven is de kans groter dat er minder klachten optreden met betrekking tot klachten aan het fascia stelsel. Deze klachten kunnen optreden tijdens dagelijkse bezigheden, door een burn out of door het drinken van te weinig water. De functie van fascia is ondersteuning en houdt de levende cellen van het lichaam van elkaar gescheiden, ook werkt het als een soort schokdemper en biedt het bescherming om de omgeven organen en lichaamsdelen.

Wat voor soort problemen kan fasciatherapie behandelen?

Fasciatherapie kan effectief zijn bij het behandelen van een breed scala aan problemen, waaronder chronische pijn, blessures, beperkte mobiliteit, en zelfs emotionele spanning die zich in het bindweefsel kan manifesteren.

Is fasciatherapie geschikt voor iedereen?

Ja, fasciatherapie kan over het algemeen worden aangepast aan de behoeften van individuen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het is echter altijd raadzaam om met een professional te overleggen voordat je met een nieuwe therapie begint.

Hoelang duurt een typische fasciatherapiesessie?

De duur van een fasciatherapiesessie kan variëren, maar meestal duurt een sessie tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en de gebruikte technieken.

Zijn er bijwerkingen van fasciatherapie?

Over het algemeen zijn er weinig bijwerkingen van fasciatherapie. Sommige patiënten kunnen echter lichte spierpijn of tijdelijke stijfheid ervaren na een behandeling, maar dit zou binnen enkele dagen moeten verdwijnen.

Voordelen van Fasciatherapie

Fasciatherapie biedt verschillende voordelen voor mensen die last hebben van fasciaproblemen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

Pijnverlichting: Door de spanning in het bindweefsel te verminderen, kan fasciatherapie effectief zijn bij het verlichten van pijn, zowel chronisch als acuut.

Verbeterde mobiliteit: Door de mobiliteit van de fascia te verbeteren, kunnen patiënten een grotere bewegingsvrijheid ervaren.

Versneld herstel: Fasciatherapie kan het natuurlijke herstelproces van het lichaam versnellen, waardoor patiënten sneller terug kunnen keren naar hun normale activiteiten.

Conclusie

Fasciatherapie is een effectieve benadering binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van fasciaproblemen. Dit doen ze door delen van het lichaam te masseren, te stretchen en te mobiliseren. Fascia weefsel zorgt voor bescherming, ondersteuning en scheiding van lichaamscellen. Problemen aan dit weefsel kan zorgen voor chronische pijn dat als snel verholpen kan worden door fasciatherapie. Pijn aan het fascia kan verschillende oorzaken hebben.

Merk: Fasciq Model: 4907
Fasciq FlossbandDe Fasciq Flossband is een latexband van 2,5 cm of 5 cm breed. De flossband van 1mm heeft een normale sterkte. De flossbanden hebben een lengte van 208 centimeter.  De flossband word geleverd in een mooi bewaarzakje. Fasciq flossbanden worden voornamelijk ..
€ 8,95
Excl. BTW:€ 7,40
Merk: Fasciq Model: 4912
      Fasciq Small Handlebar De Fasciq Small Hadlebar ideaal voor langere strijkingen. Dit komt door de makkelijke handvatten en rond afgewerkte kanten. Eigenschappen Fasciq Small Handlebar-          Hoogwaa..
€ 109,95
Excl. BTW:€ 90,87
Merk: Fasciq Model: 4910
Fasciq Tool Drop De Fasciq Tool Drop heeft een platte ronde afwerking. Dit instrument heeft een grote ronde hoek van 6,5cm en eindigt aan de andere kant in een puntig deel. Dit puntig deel zorgt ervoor dat de diepere lagen bereikt kunnen worden. De Fasciq Drop is ideaal voor strijkingen..
€ 75,95
Excl. BTW:€ 62,77
Merk: Fasciq Model: 4911
 Fasciq Tool Kiss De Fasciq Tool Kiss is zeer typerend voor de lange bolle convexe ronding. De tool ligt stevig in de hand met aan beide zijden rond afgewerkte kanten. Het word voornamelijk gebruikt voor strijkingen naar beide richtingen maar ook voor andere technieken.&nb..
€ 87,95
Excl. BTW:€ 72,69
Merk: Fasciq Model: 4913
Fasciq Tool Mustache De Fasciq Tool Mustache is een zeer breed toepasbaar en licht in de hand liggende IASTM Tool. De Mustache word voornamelijk gebruikt om bindweefsel te prikkelen en klachten te verminderen. Eigenschappen Fasciq Mustache-    &nb..
€ 119,95
Excl. BTW:€ 99,13
Merk: Fasciq Model: 4906
Fasciq Razor: De Fasciq Razor is een goed in de hand liggend IASTM Tool. De Tool is gemaakt van roestvrij staal. De Fasciq Razor heeft verschillende ronde en platte afwerkingen over de gehele tool aan een zijde. Hierdoor is het breed inzetbaar voor behandelen, scannen en strijken. ..
€ 108,90
Excl. BTW:€ 90,00
Merk: Fasciq Model: 4909
Fasciq Cream 150ml Fasciq Cream 150ml word gebruikt ter ondersteuning van een soepele behandeling. Dit wordt gebruikt in combinatie met cupping en IASTM Tools. In de Fasciq Cream zitten geen toegevoegde kleurstoffen en conserveringsmiddelen in. Door de samenstelling geniet de ..
€ 11,95
Excl. BTW:€ 9,88
Merk: Fasciq Model: 4908
Fasciq Wax 150ml Fasciq Wax 150ml word gebruikt ter ondersteuning van een soepele behandeling. Dit wordt gebruikt in combinatie met cupping en IASTM Tools. In de Fasciq Wax zitten geen toegevoegde kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Door de samenstelling geniet de Fasc..
€ 11,95
Excl. BTW:€ 9,88
Merk: Fasciq Model: 4914
Fasciq Cupping Set of 4Fasciq Cupping Set helpt bij de verbetering van de doorbloeding en het verwijderen van afvalstoffen. Ook zorgt deze techniek voor het verminderen van pijn. De cupping set is geschikt voor diverse lichaamsdelen en zijn zeer makkelijk in te drukken waardoor het vacuüm creëert.&n..
€ 24,95
Excl. BTW:€ 20,62
Merk: CureTape Model: 52050
De auteur van dit boek is Sascha Seifert, ze is osteopaat, fysiotherapeut, natuurgeneeskundige en lid van de ITA (International Taping Association) in Duitsland. Dit boek geeft het huidige inzicht in de fascia, het pijn- en microcirculatieprincipe van het lichaam en de anatomie van de huid, vormen d..
€ 49,94
Excl. BTW:€ 45,82
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 10