Fasciatherapie
Fascia therapie is een opkomende therapie onder de fysiotherapeuten en osteopaten. Het richt zich op fascia problemen van alle soorten, doordat fascia het hele lichaam omvat kunnen er veel verschillende complicaties zijn, die pijn en beperking kunnen geven in het bewegen van het lichaam. In dit artikel gaan we dieper in op fasciatherapie en behandelen we de meest gestelde vragen.
Wat is Fasciatherapie?
Fasciatherapie is een stroming in de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van fascia, het bindweefsel is allemaal met elkaar verbonden en omhult zo alle spieren, botten, zenuwen en organen in het lichaam. Het doel van fasciatherapie is om de spanning en verklevingen in bindweefsel te verminderen, waardoor pijn wordt verlicht en de bewegingsvrijheid wordt hersteld. De therapie kan tegen chronische pijn optreden en zorgen voor fascia release. Mensen die last hebben van hun fascia, spreken vaak van een onbegrepen pijn, vooral bij diepe fascia, dit zit om de botten, spieren en interne organen, dit doordat deze lastig aan te wijzen is.
Hoe Werkt Fasciatherapie?
Bij fascia behandelingen wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken om de fascia te behandelen. Dit kan onder meer massage, stretching, mobilisatie en specifieke oefeningen omvatten. Door deze technieken toe te passen, kan een fasciatherapeut de spanning in het bindweefsel verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en de mobiliteit vergroten.
Pijn en Chronische pijn door fascia
Fascie is een driedimensionaal netwerk van bindweefsel dat het lichaam omhult. Diepe fascie zoals die om organen, diepere botten en spieren, kunnen onbegrepen pijnklachten geven. De pijn komt door verklevingen en spanning van bindweefsel, de oorzaak kan bijvoorbeeld uitgedroogde fascia zijn. Hierdoor is het bindweefsel brozer, minder soepel en gevoeliger voor verklevingen.
Een fascia behandeling kan helpen dit te verlichten en in sommige gevallen zelfs verhelpen. Door goed gehydrateerd te blijven is de kans groter dat er minder klachten optreden met betrekking tot klachten aan het fascia stelsel. Deze klachten kunnen optreden tijdens dagelijkse bezigheden, door een burn out of door het drinken van te weinig water. De functie van fascia is ondersteuning en houdt de levende cellen van het lichaam van elkaar gescheiden, ook werkt het als een soort schokdemper en biedt het bescherming om de omgeven organen en lichaamsdelen.
Wat voor soort problemen kan fasciatherapie behandelen?
Fasciatherapie kan effectief zijn bij het behandelen van een breed scala aan problemen, waaronder chronische pijn, blessures, beperkte mobiliteit, en zelfs emotionele spanning die zich in het bindweefsel kan manifesteren.
Is fasciatherapie geschikt voor iedereen?
Ja, fasciatherapie kan over het algemeen worden aangepast aan de behoeften van individuen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Het is echter altijd raadzaam om met een professional te overleggen voordat je met een nieuwe therapie begint.
Hoelang duurt een typische fasciatherapiesessie?
De duur van een fasciatherapiesessie kan variëren, maar meestal duurt een sessie tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en de gebruikte technieken.
Zijn er bijwerkingen van fasciatherapie?
Over het algemeen zijn er weinig bijwerkingen van fasciatherapie. Sommige patiënten kunnen echter lichte spierpijn of tijdelijke stijfheid ervaren na een behandeling, maar dit zou binnen enkele dagen moeten verdwijnen.
Voordelen van Fasciatherapie
Fasciatherapie biedt verschillende voordelen voor mensen die last hebben van fasciaproblemen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:
Pijnverlichting: Door de spanning in het bindweefsel te verminderen, kan fasciatherapie effectief zijn bij het verlichten van pijn, zowel chronisch als acuut.
Verbeterde mobiliteit: Door de mobiliteit van de fascia te verbeteren, kunnen patiënten een grotere bewegingsvrijheid ervaren.
Versneld herstel: Fasciatherapie kan het natuurlijke herstelproces van het lichaam versnellen, waardoor patiënten sneller terug kunnen keren naar hun normale activiteiten.
Conclusie
Fasciatherapie is een effectieve benadering binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van fasciaproblemen. Dit doen ze door delen van het lichaam te masseren, te stretchen en te mobiliseren. Fascia weefsel zorgt voor bescherming, ondersteuning en scheiding van lichaamscellen. Problemen aan dit weefsel kan zorgen voor chronische pijn dat als snel verholpen kan worden door fasciatherapie. Pijn aan het fascia kan verschillende oorzaken hebben.