Foam Roller: Een hulpmiddel voor een effectieve zelfmassage
Of je nu een fanatieke sporter bent, een zittend beroep hebt of gewoon last hebt van stijve spieren, een foam roller kan een waardevolle toevoeging zijn aan je herstelroutine. De foam roller is een simpele, maar effectieve tool wordt steeds populairder vanwege zijn vermogen om spierpijn te verzachten, mobiliteit te verbeteren en blessures te voorkomen. In dit artikel duiken we dieper in op wat de foam roller is, hoe hij werkt en waarom het zo handig is voor zowel sporters als niet-sporters
Hoe werkt een foam roller?
Een foam roller een cilindervormige buis gemaakt van harder foam of zachter foam, meestal ongeveer 30 centimeter lang (soms ook 90 cm lang). Je kunt een foam roller gebruiken bij zelfmassage (word daarom ook wel is massage roller genoemd), het helpt bij het losmaken van strakke spieren, het verminderen van spanning in het lichaam en het stretchen van de spieren.
Wanneer je je lichaamsgewicht op de foam roller plaatst en langzaam over een bepaald gebied rolt, oefen je druk uit op de spieren, wat helpt bij het verminderen van knopen (ook bekend als triggerpoints) en het stimuleert de bloedcirculatie.
Hoezo een massage roller kopen?
Een foam roller is een effectieve en makkelijke manier om je spieren te behandelen voor en na een training. Je kan met een foam roller druk uitoefenen op specifieke plaatsen in je lichaam waar je anders zelf nooit bij komt. Als je een foam roller gebruikt kan je je spieren voor een inspanning beter opwarmen/losgooien en achteraf helpt het je weer beter herstellen. Het is makkelijk mee te nemen product en weegt niet meer dan 1,5 kilo.
Welke verschillende foam rollers zijn er?
Afhankelijk van het doel van de massage roller zijn er verschillende soorten rollers. Er zijn harde en zachte, lange en korte rollers. maar wanneer kies je nou welke?
Zachte foam roller
Een zachte foamroller is de meest geschikte foam roller om te gebruiken als net begint met een foam roller. een zachte foam roller is meestal voorzien van EVA schuim. EVA schuim zorgt ervoor dat dat de foam roller zijn vorm behoudt. De zachte foam roller word meer gebruikt voor ontspanning oefeningen dus bijvoorbeeld na een training.
Harde foam roller
Een hardere foamroller liggen directer op de spier en doelt op spierpijn verminderen door het losmaken van spierknopen (triggerpoints). De harde foam is perfect te gebruiken na een intensieve training. Doordat de harde foam directer op de spier ligt is deze ook pijnlijker om te gebruiken en goed voor moeilijk bereikbare plekken te prikkelen.
Welke lengte van de foam roller?
De lengte van de foam rollers is afhankelijk van uw voorkeur. Wilt u kleinere spiergroepen rollen zoals de kuiten, armen of voeten is het beter om voor kortere foamroller te kiezen. Voor grotere spiergroepen zoals de rug of benen is een langere roller aangeraden.
Doorbloeding
Een foam roller stimuleert de doorbloeding van de spieren door heen en weer te rollen. Een goede doorbloeding van de spieren is belangrijk voor aantal redenen. Het helpt met spierpijn verminderen doordat er meer zuurstof bij je spieren komt waardoor het spierherstel van de spieren versnelt. Ook voorkomt een betere doorbloeding de verzuring van de spieren waardoor je minder last krijgt van spier krampen.
Wanneer een massage roller te gebruiken?
Een foam roller wordt gebruikt voor de warming up doordat ze helpen bij het voorkomen van blessures. U kunt een foam roller voor, na, of tijdens de warming up gebruiken hierbij stimuleert u de bloedsomloop en voorkomt u blessures. De foam rollers zijn ook goed te gebruiken voor tijdens de cooling down om mogelijke spierpijn te voorkomen.
Voordelen van foam rolling
1. Verbeterde flexibiliteit en mobiliteit
Door een foam roller vaker te gebruiken kun je de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren vergroten. Dit is vooral gunstig voor mensen die vaak last hebben van stijve spieren na het sporten of langdurig zitten.
2. Vermindering van spierpijn
Het gebruik van een foam roller kan helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid na een intense trainingssessie. Door de doorbloeding te verbeteren en spierspanning los te laten, kan het gebruik van een foam roller helpen om het herstelproces te versnellen.
3. Preventie van blessures
Het regelmatig gebruik van een foam roller kan ook helpen bij het voorkomen van blessures door de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor atleten die herhaalde bewegingen maken en een verhoogd risico hebben op overbelasting en blessures.
Hoe vaak moet ik een massage roller gebruiken?
De frequentie van foam rolling kan variëren afhankelijk van je trainingsroutine en individuele behoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 2-3 keer per week te foamrollen voor optimaal resultaat.
Zijn er bepaalde spiergroepen die ik moet targgeten?
Hoewel het belangrijk is om het hele lichaam te foamrollen, zijn er bepaalde specifieke spiergroepen die vaker onder spanning staan en meer aandacht nodig hebben, zoals de kuiten, quadriceps, hamstrings en de spieren rond de heupen en onderrug zijn spieren die verstandiger is om vaker te behandelen.
Twijfel je nog om een foamroller aan te schaffen?
Foam rolling is een simpele, maar effectieve manier om pijn aan de spieren te verminderen, mobiliteit te verbeteren, blessures te voorkomen en triggerpoints te verminderen. Door regelmatig te foamrollen, vergroot je de mobiliteit van je spieren, en zo de spieren een betere rekbaarheid te geven. waardoor je beter kunt presteren tijdens trainingen en het risico op blessures wordt verminderd. Of je nu een ervaren atleet bent of gewoon op zoek bent naar manieren om je algehele welzijn te verbeteren, een foam roller is een must-have tool voor alle sporters die geeft om zijn fysieke gezondheid.