Voor fysiotherapeuten is de juiste bescherming tegen bacteriën, ziekteverwekkers en virussen van groot belang. Bij nauw contact met cliënten is het gebruik van Europese verordening persoonlijke beschermingsmiddelen van grote waarde voor zowel de zorgverlener als de cliënt. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er in vele verschillende typen, verschillende kleuren en verschillende soorten, zodat de gezondheid op de juiste manier beschermd wordt.
Verschillende typen persoonlijk beschermingsmiddel
- Medische hulpmiddelen zijn items die ontworpen voor medisch gebruik en beschermen tegen, bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. Voor fysiotherapeuten zijn dit vaak producten zoals:
- Handschoenen: om contact met lichaamsvloeistoffen of besmette oppervlakken te vermijden.
- Medische mondmaskers: ter bescherming tegen aerosolen en druppels in de lucht verspreid zijn.
- Schorten of jassen: om je kleding en huid te beschermen tijdens behandelingen.
- Brillen of gezichtsschermen: om de ogen en het gezicht te beschermen tegen spatten.
Hoe kies je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen?
Het kiezen van de juiste beschermende kleding begint met een goede risicoanalyse. Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat zijn de risico’s binnen mijn praktijk? De keuze voor beschermende kleding hangt af van patiënten met een kwetsbare gezondheid en het risico op besmetting.
- Welke middelen zijn wettelijk verplicht? Er zijn zowel Nederlandse als Europese richtlijnen voor de bescherming van patiënten.
- Wat is de kwaliteit van de beschermende kleding? Het is van belang dat het product voldoet aan de norm en tevens gemaakt is van een gewenst materiaal, bijvoorbeeld latexvrij.
Voor alle beschermende kleding is het belangrijk dat ze praktisch en comfortabel zijn. Zo moet bij medische mondkapjes type iir de kin bedekt zijn om verspreiding van een virus tegen te houden. De maskers moeten gedragen worden op het gezicht, waarbij zowel de neus en mond beschermd is.
1. Wanneer moet ik PBM gebruiken in mijn praktijk?
Beschermende kleding wordt aangeraden bij situaties waarin je in contact komt met lichaamsvloeistoffen of met mensen met een kwetsbare gezondheid. Tijdens de coronavirus pandemie werd beschermende kleding zoals medische mondkapjes gebruikt om besmettingen te voorkomen en werd het bovendien voorgeschreven ter bescherming.
2. Hoe vaak moet ik beschermende kleding vervangen?
De frequentie waarmee beschermende kleding vervangen moet worden verschilt per type beschermingsmiddel. Zo moeten handschoenen en medische mondkapjes type iir na ieder gebruik vervangen worden. Volgens de instructies dien je herbruikbare beschermende kleding na gebruik grondig te wassen.
3. Zijn persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht?
In bepaalde situaties is het dragen van beschermende kleding vereist. Zo is het dragen van medische mondkapjes in ziekenhuizen of bepaalde landen in het buitenland de norm. De Arbowet schrijft voor dat de drager van beschermende kleding beschermd dient te worden door het aanbieden van de juiste producten.
4. Hoe zorg ik dat mijn PBM effectief blijven?
Het is van groot belang dat beschermende kleding correct wordt opgeslagen, dus kunt uzelf de verpakking op een schone en droge plek bewaren. Verder is het belangrijk dat de verpakking en het mondkapje gecontroleerd wordt op beschadigingen. Verder is het correct opzetten van medische mondkapjes belangrijk. Zo dienen de mond, neus en kin bedekt te zijn en wordt het elastiek van de medische mondkapjes achter de oren gedragen.
Beschermende kleding is een essentieel onderdeel ter bescherming tegen lichaamsvloeistoffen, besmettingen van een virus en ieder ander risico van besmetting in de zorg. Medische mondkapjes en handschoenen beschermen niet alleen de zorgverlener, maar ook de patiënten. Bescherm uzelf en anderen door het gebruik van beschermende kleding dat uit voorraad leverbaar is bij Fysiomaterialen.nl