Menu
WINKELWAGEN

Echografie

Echografie

Wat is Echografie?

Echografie, ook wel bekend als musculoskeletale echografie, dit is een niet invasieve techniek dat gebruik maakt van geluidsgolven. Om beelden te creëren van het menselijk lichaam. Dit biedt meer zekerheid van de diagnose, en kan er een beter behandelplan opgesteld worden. In dit artikel bespreken we de voordelen van een echoapparaat, we bespreken waarom het een absolute verbetering is van uw uitrusting en behandelen we de meest gestelde vragen.

Hoe werkt Echografie?

Echografie, is een hulpmiddel in de zorg dat beelden creëert door middel van geluidsgolven. De transducer die stuurt geluidsgolven het lichaam in, de verschillende structuren in het lichaam reageren hierop anders en weerkaatsen ze ook anders. Dit wordt weer opgevangen in de sonde (bovenkant transducer), het wordt omgezet in een elektrisch signaal en kan zo worden weergegeven op het scherm in zwart wit. De lineaire sonde wordt meer gebruikt voor oppervlakkige metingen.

De Voordelen van Echografie in de Fysiotherapie

Echografie heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een onmisbaar product in de fysiotherapie. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het gebruiken van medische apparaten zoals een echo apparaat:

  • Nauwkeurige Diagnoses: Met een echo apparaat kunnen fysiotherapeuten gedetailleerde beelden verkrijgen van spieren, pezen, ligamenten en gewrichten, wat helpt bij het stellen van een nauwkeurige diagnose van een patiënt.

  • Real-time Beelden: Echografie biedt real-time beelden, waardoor therapeuten direct kunnen zien hoe spieren en gewrichten bewegen en functioneren.

  • Geen Straling: In tegenstelling tot röntgenstralen maakt echografie gebruik van geluidsgolven, waardoor er geen blootstelling aan schadelijke straling is.

  • Toegankelijkheid: Een echo apparaat is draagbaar en kan in de praktijk of zelfs aan huis worden gebruikt.

Toepassingen van Echografie in de Fysiotherapie

Echografie heeft tal van toepassingen in de fysiotherapie in verschillende aspecten. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende gebruiksmogelijkheden:

Diagnostiek van Spier- en Gewrichtsaandoeningen

Echografie wordt vaak gebruikt om aandoeningen zoals spiertranen, peesontstekingen en gewrichtsaandoeningen te diagnosticeren. Het biedt gedetailleerde beelden die helpen bij het identificeren van de exacte locatie en omvang van de blessure. Het beeld van de monitor van het echografie apparaat kan op die manier laten zien wat er aan de hand is.

Begeleiding van Injecties

Bij bepaalde behandelingen kan echografie worden gebruikt om de nauwkeurigheid van injecties te verbeteren. Door real-time beelden te bieden, kan de therapeut precies zien waar de naald moet worden geplaatst, wat de effectiviteit van de behandeling verhoogt.

Monitoring van Herstel

Echografie is ook nuttig voor het monitoren van het herstelproces. Therapeuten kunnen de voortgang van genezing volgen en hun behandelplannen aanpassen op basis van de beelden die ze zien op de monitor.

Onderzoek naar Chronische Pijn

Voor patiënten met chronische pijn kan echografie helpen bij het identificeren van onderliggende oorzaken die mogelijk niet zichtbaar zijn met andere beeldvormende technieken. Dit maakt een meer gerichte en effectieve behandeling mogelijk.

Wat is het verschil tussen echografie en röntgenfoto's?

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om beelden te creëren, terwijl röntgenfoto's gebruikmaken van straling. Echografie is vooral nuttig voor het visualiseren van weefsels zoals spieren en pezen, terwijl röntgenfoto's beter zijn voor het bekijken van botstructuren.

Door wie wordt echografie gebruikt?

Echografie wordt vaak gebruikt in het ziekenhuis en bij de fysiotherapeut. In het ziekenhuis wordt het vaak gebruikt door de gynaecologie maar ook bij bijvoorbeeld de cardiologie, oncologie, gipskamer enz.

Is echografie pijnlijk?

Nee, echografie is een pijnloze procedure. De meeste patiënten ervaren geen ongemak tijdens het onderzoeken. De hoge frequentie is voor de mens niet voelbaar, niet schadelijk en ook niet te horen.

Hoe lang duurt een echografieonderzoek?

Een echografieonderzoek duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied en de complexiteit van de aandoening.

Heb ik een speciale voorbereiding nodig voor een echografie?

In de meeste gevallen is geen speciale voorbereiding nodig. Uw fysiotherapeut zal u informeren als er specifieke instructies zijn voor uw onderzoek.

Kan echografie tijdens de zwangerschap worden gebruikt?

Ja, met behulp van echografie kan er een beeld geschets worden van de foetus zonder dat het schade doet. Zo kunnen we onder andere feitjes over de foetus te weten komen zoals of het een jonge of meisje is en mogelijke complicaties over de foetus snel gevonden worden.

Wat is de gel die wordt aangebracht tijdens het echo onderzoek?

Chemolan of aquasoniq zijn producten die worden gebruikt bij echografie. Om te voorkomen dat er lucht aanwezig is tussen de transducer en de huid, wordt er gel aangebracht. De gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven goed overgebracht worden van en naar het lichaam.

Conclusie

Echografie is een waardevol hulpmiddel in de moderne fysiotherapie, dat talloze voordelen biedt, waaronder nauwkeurige diagnoses, real-time beelden en geen blootstelling aan schadelijke straling. Het is breed toepasbaar voor de diagnose en behandeling van spier- en gewrichtsaandoeningen, het begeleiden van injecties en het monitoren van herstelprocessen. Door de toegankelijkheid en kostenbesparing is echografie een steeds populairdere keuze voor fysiotherapeuten en patiënten.

Aanbeveling: Voor fysiotherapeuten die hun diagnostische en therapeutische mogelijkheden willen uitbreiden, is het investeren in echografie-apparatuur een uitstekende keuze. Het verbetert niet alleen de kwaliteit van de zorg die u kunt bieden, maar ook de tevredenheid en resultaten van uw patiënten.

Merk: Samsung Model: 45103
De Samsung HM70 EVO Echoapparaat is een hoogwaardig draagbaar echo systeem, wat is doorontwikkeld om te ondersteunen aan een breed scala aan toepassingen en patiënten. Het systeem heeft een gestroomlijnde workflow, is duurzaam en geeft zeer goede beeldkwaliteit. Enkele highlights:Zeer robu..
€ 0,00
Excl. BTW:€ 0,00
Merk: Samsung Model: 45101
Het Samsung HS30 Echoapparaat met een strak design zorgt voor een ergonomisch gebruik en intuïtief gebruik. Met zijn relatief laag gewicht is het echo toestel eenvoudig te verplaatsten in de behandel ruimtes. De Samsung Echoapparaat HS30 levert een duidelijk en helder beeld en is met vele tools uitg..
€ 0,00
Excl. BTW:€ 0,00
Merk: Samsung Model: 45102
Het Samsung HS40 Echoapparaat met een strak design zorgt voor een ergonomisch gebruik en intuïtief gebruik. Het bedieningspaneel is in hoogste verstelbaar en de monitorarm is volledig beweegbaar. Hiermee kan het echotoestel individueel ergonomisch ingesteld worden. Met zijn relatief laag gewich..
€ 0,00
Excl. BTW:€ 0,00
Merk: Wisonic Model: 45104
Het Wisonic Piloter Echoapparaat is met zijn compacte strakke ontwerp uitermate geschikt om gebruikt te worden als draagbaar echo toestel. Met zijn slechts 2 kg wegende body en 13,3” touchscreen is de Wisonic Piloter in elke omgeving te gebruiken. Met zijn brede toepassing is het Wisonic Pilote..
€ 0,00
Excl. BTW:€ 0,00
Merk: Chemodis Model: 4004
Chemolan is een speciaal ontwikkelde neutrale contactgel. Chemolan wordt gebruikt voor ultrageluid- en echografie. Chemolan heeft een neutrale pH-waarde en een uitgekiende viscositeit. Door de bijzondere samenstelling blijft het tijdens de hele behandeling goed zitten wat voor optimaal contact zorgt..
€ 54,45
Excl. BTW:€ 45,00
Merk: Chemodis Model: 4001
Chemolan is een speciaal ontwikkelde neutrale contactgel. Chemolan wordt gebruikt voor ultrageluid- en echografie. Chemolan heeft een neutrale pH-waarde en een uitgekiende viscositeit. Door de bijzondere samenstelling blijft het tijdens de hele behandeling goed zitten wat voor optimaal contact zorgt..
€ 7,62
Excl. BTW:€ 6,30
Merk: Chemodis Model: 26310
De Chemolan Pompen zijn speciaal voor de Chemolan 5 liter jerrycans. Chemolan pomp is wat dikker dan de normale Chemodis pomp, die geschikt is voor alle Chemodis olie...
€ 9,08
Excl. BTW:€ 7,50
Merk: Parker Model: 40015
De Parker Aquasonic gel is een transparante contactgel en is zeer geschikt voor doppler en echo apparatuur. De Parker Aquasonic gel is in water oplosbaar en heel makkelijk te verwijderen. Het is ook uitermate geschikt voor patiënten met een gevoelige of allergische huid.Eigenschappen Parker Agua..
€ 3,81
Excl. BTW:€ 3,15
Merk: Parker Model: 40016
De Parker Aquasonic gel is een transparante contactgel en is zeer geschikt voor doppler en echo apparatuur. De Parker Aquasonic gel is in water oplosbaar en heel makkelijk te verwijderen. Het is ook uitermate geschikt voor patiënten met een gevoelige of allergische huid.Eigenschappen Parker Aqua..
€ 25,71
Excl. BTW:€ 21,25
Model: 9997
Deze echografie cursus is voor fysiotherapeuten waarbij echografie in de praktijk gebruikt wordt. Tijdens de cursus zult u als fysio hands-on oefeningen uitvoeren op de echo systemen van Samsung. Om alle deelnemers genoeg scan tijd te geven, wordt er een maximum van 15 deelnemers gehanteerd . Er zij..
€ 0,00
Excl. BTW:€ 0,00
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 10