AED's bij Hartreanimatie
Een hartstilstand kan op elk moment van de dag plaats vinden. Het is dan belangrijk dat omstanders zo snel mogelijk gaan reanimeren met een automatische externe defibrillator (AED). Hierdoor wordt de kans op overleven groter. In dit Artikel gaan we dieper in op de AED reanimatie en het beatwoorden van veel gestelde vragen.
Wat is een Automatische Externe Defibrillator (AED)?
Een AED is een draagbaar apparaat die door middel van plakkertjes elektronische schok afgeeft op de borstkas van het slachtoffer. Dit gebeurt wanneer iemand een plotselinge hartstilstand krijgt. Door te defibrilleren kan het hart helpen om weer een normaal hartritme te krijgen en zorgt dat de patiënt weer normaal gaat ademen. De AED hangt meestal op verschillende openbare locaties, bedrijven, scholen en sportverenigingen, zodat de AED binnen handbereik is en daardoor omstanders snel kunnen handelen.
Het is belangrijk dat er tijdens de reanimatie professionele hulpverleners worden gebeld zodat deze het kunnen overnemen en de patiënt verder kunnen behandelen en onderzoeken in het ziekenhuis. Er zijn ook verschillende AED's zoals een volautomatische AED en een automatische AED. Het verschil is dat bij de automatische AED de hulpverlener op een rode knop moet drukken voor de elektrische schok. Bij een volautomatische AED geeft de AED aan wanneer er een schok komt, en voert deze vervolgens automatisch uit.
Hoe werkt een AED?
Analyse van het hartritme: Wanneer een AED wordt aangezet, meet het de elektrische activiteit van het hart van het slachtoffer met behulp van elektronen die op de borstkas van het slachtoffer zijn geplakt.
Instructies voor de gebruiker: Op basis van de analyse geeft de AED gesproken instructies via een speaker aan de hulpverlener. Zodat de hulpverlener kan luisteren en reanimeren tegelijkertijd.
Schoktoediening: Als het hartritme van de persoon ventrikelfibrilleren of ventrikeltachycardie vertoont, adviseert de AED een schok. De schok wordt toegediend via de elektroden om het normale hartritme te herstellen.
Mond op mondbeademing
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt en het slachtoffer bewusteloos valt, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk de reanimatie wordt gestart en professionele hulpverleners worden gebeld. Waarbij 30 borstcompressies en 2 beademingen worden uitgevoerd.
De bortstkompressies zorgen voor de bloedcirculatie, door de borstkas en daarbij het hart snel en hard in te drukken wordt het bloed in de anderen gepompt en zo naar de organen. Wanneer er een tweede hulpverlener aanwezig is kan deze een AED halen en een professionele hulpverlener contacteren. De beademing zorgt ervoor dat er zuurstof in het bloed komt en de bortstkompressies zorgen ervoor dat dit zuurstofrijkbloed word doorgepompt naar de organen.
Leer reanimeren door middel van een reanimatiecursus, je leert wanneer je moet reanimeren en hoe je moet reanimeren. Door te kijken of bijvoorbeeld de patiënt een normale ademhaling heeft, een pols heeft en te kijken of de patiënt verkleurd in de lippen of huid. Ook leer je hoe je iemand moet beademen en hoe je borstcompressies uit moet voeren.
Onderhoud AED
Als u een AED bij ons aanschaft, zetten wij uw gegevens bij ons in het bestand. Het unieke serienummer van de AED wordt genoteerd en u ontvangt automatisch bericht van ons wanneer de batterijen en / of elektroden vervangen dienen te worden. Afhankelijk van het merk en type verschilt het moment van verwisselen. Verder behoeft het apparaat geen onderhoud en werkt het op het moment dat het echt nodig is.
1. Hoe veilig zijn AED's in gebruik?
AED's zijn ontworpen met ingebouwde veiligheidsmaatregelen die ervoor zorgen dat ze veilig zijn voor gebruik door vrijwel iedereen, zelfs als je geen medische training hebt gehad. De apparaten zijn zo ontworpen dat ze alleen een schok toedienen als dat nodig is en alleen als het hartritme van de persoon een specifiek type hartritmestoornis vertoont.
Waar kun je AED'S vinden?
De AED'S liggen redelijk verspreid en is dus niet om elke hoek van de straat te vinden. Dit komt doordat de AED'S redelijk prijzig zijn. Je kunt ze meestal vinden bij openbare plekken zoals sportclubs, luchthavens, winkelcentra en treinstations.
3. Wie mag een AED kopen en gebruiken?
In noodgevallen kan vrijwel iedereen een AED kopen en gebruiken, zelfs zonder medische training. Dit komt doordat AED's zijn ontworpen met gebruiksvriendelijke interfaces en gesproken instructies die de gebruiker door het reanimatieproces leiden. Daardoor kan iedereen een aed kopen en gebruiken.
4. Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van een AED?
Over het algemeen zijn AED's veilig in gebruik en veroorzaken ze zelden bijwerkingen of complicaties. De potentiële voordelen van het gebruik van een AED wegen doorgaans ruimschoots op tegen de risico's.
Conclusie
De AED kan een levensreddend apparaat zijn in noodsituaties wanneer iemand een hartstilstand krijgt en het slachtoffer bewusteloos valt. De AED geeft instructies door middel van speaker en vertelt je precies hoe je moet handelen. De AED is zo gemaakt dat voor iedereen de AED te gebruiken is en waarbij je geen medische achtergrond moet hebben om de AED te kunnen gebruiken. Je kunt ze meestal vinden bij openbare plekken zoals bedrijven, sportclubs, luchthavens, winkelcentra en treinstations.