Menu
WINKELWAGEN

Bloeddrukmeters

Alles over je Bloeddrukmeter

Bloeddrukmeters zijn essentiële hulpmiddelen voor zowel medische professionals als individuen die hun gezondheid nauwlettend in de gaten willen houden. Of je nu een arts bent, een verpleegkundige, of iemand die thuis zijn of haar bloeddruk meet, een bloeddrukmeter biedt de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid die nodig is om gezondheidsproblemen op tijd in de gaten te krijgen. In dit artikel leggen we alles uit over bloeddrukmeters, beantwoorden we veel gestelde vragen, en geven we aanbevelingen zodat jij de juiste bloeddrukmeter kiest, want het maken van de juiste keuze is erg belangrijk. Een bloeddrukmeter kopen kan voor sommige mensen essentieel zijn.

Wat is een bloeddrukmeters en waarom is het zo belangrijk?

Een bloeddrukmeter is een apparaat dat gebruikt wordt om je bloeddruk te meten. De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed door de bloedvaten stroomt. Het hebben van een normale bloeddruk is cruciaal voor de algehele gezondheid, omdat een te hoge of te lage bloeddruk ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hartziekten, beroertes en nierproblemen. Het kan dus erg belangrijk zijn om een bloeddrukmeter te gebruiken, zo kun je je bloeddruk en hartslag ontdekken en met de gemeten waarden een conclusie trekken over je algehele gezondheid.

Bloeddrukmeters worden gebruikt in ziekenhuizen, klinieken en thuis om regelmatig te controleren. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een te hoge bloeddruk, een te lage bloeddruk, of een onregelmatige hartslag, bijvoorbeeld door een hartritmestoornis, omdat het hen helpt hun conditie te monitoren en te beheren voor zover mogelijk. Er zijn een aantal verschillende bloeddrukmeters beschikbaar, waaronder digitale bloeddrukmeters, manuele bloeddrukmeters, en polsbloeddrukmeters, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat een bloeddrukmeter klinisch gevalideerd is

Een onafhankelijke organisatie: De Nederlandse hartstichting helpt je op weg met enkele adviezen voor mensen die hun bloeddruk meten. De hartstichting adviseert de volgende punten:

 • Een goede bloeddrukmeter kopen

 • De juiste meter aanschaffen

 • Controleren als het nodig is

 • De juiste manchetmaat aanschaffen, bijvoorbeeld een medium manchet.

 • Als je de wilt meten, ga zitten met je rug gesteund en je voeten plat.

Soorten bloeddrukmeters

Een Digitale bloeddrukmeter

Digitale bloeddrukmeters zijn veruit de meest populaire keuze voor thuisgebruik. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en leveren snel resultaten. Deze apparaten zijn meestal uitgerust met een display waarop de systolische en diastolische bloeddrukwaarden worden weergegeven, samen met de hartslag. Enkele voordelen van digitale bloeddrukmeters zijn:

 • Gebruiksvriendelijkheid

 • Automatische inflatie en deflatie

 • Geheugenfunctie voor het opslaan van metingen

 • Vaak voorzien van een groot en duidelijk afleesbaar scherm

Een Manuele bloeddrukmeter

Manuele bloeddrukmeters worden meestal gebruikt door proffessionals. Deze meters vereisen enige vaardigheid om correct gebruikt te kunnen worden en is dus niet voor iedereen geschikt. De voordelen van een manuele bloeddrukmeter zijn onder andere:

 • Een grotere kans op een nauwkeurige meting

 • Geen batterijen voor nodig

 • Betrouwbaarheid en duurzaamheid

Polsbloeddrukmeters

Polsbloeddrukmeters zijn kleine en compactere meters, waardoor ze handig zijn voor onderweg of voor mensen die moeite hebben met het gebruik van een bovenarmbloeddrukmeter. Ze worden ook weleens bovenarm bloeddrukmeters genoemd. Ze zijn erg makkelijk in gebruik, maar kunnen minder nauwkeurig zijn in het resultaat van de meting, vooral als ze niet op de juiste manier gebruikt worden. Voordelen van een Polsbloeddrukmeter, oftwel een Bovenarm Bloeddrukmeter, zijn:

 • Draagbaarheid en gemak

 • Snelle metingen

 • Comfortabeler voor mensen met grotere bovenarmen

Hoe kies ik de juiste bloeddrukmeter?

Bij het kiezen van een bloeddrukmeter is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals: nauwkeurigheid, gebruiksgemak, functies en prijs. Voor thuis is een digitale bovenarm bloeddrukmeter vaak de beste keuze vanwege het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid. Zorg ervoor dat de manchet goed past en dat het apparaat is gevalideerd door medische instanties.

Hoe vaak moet ik mijn bloeddruk controleren?

Je bloeddruk regelmatig in de gaten houden word aanbevolen, vooral als je bekend bent met een onregelmatige hartslag en/of hart- en vaatziekten. Volg de aanbevelingen van je arts, maar over het algemeen is het voldoende om één tot twee keer per dag te meten. Houd je metingen bij om veranderingen te kunnen bespreken met je arts als dat het geval is.

Wat betekenen de systolische en diastolische waarden?

De systolische waarde is het hoogste getal en meet de druk in je bloedvaten wanneer je hart samentrekt. De diastolische waarde is het laagste getal en meet de druk wanneer je hart in rust is tussen slagen in. Een normale bloeddruk wordt meestal beschouwd als 120/80 mmHg. Afwijkingen van deze waarden kunnen wijzen op gezondheidsproblemen die verder onderzoek vereisen.

Kan ik mijn bloeddruk meten zonder een bloeddrukmeter?

Hoewel er enkele methoden zijn om je bloeddruk te schatten zonder een bloeddrukmeter, zoals het voelen van de pols, zijn deze methoden niet nauwkeurig. Het gebruik van een goedgekeurde bloeddrukmeter is de enige betrouwbare manier om je gezondheid nauwkeurig te monitoren.

Conclusie

Een bloeddrukmeter is een onmisbaar hulpmiddel voor het bewaken van je gezondheid. Of je nu kiest voor een digitale, manuele of polsbloeddrukmeter, het is belangrijk om een apparaat te selecteren dat aan je behoeften voldoet en nauwkeurige metingen biedt. Door regelmatig je bloeddruk te meten, kun je tijdig gezondheidsproblemen signaleren en actie ondernemen om deze te beheersen.

Bij Fysiomaterialen.nl bieden we een breed scala aan bloeddrukmeters die voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Of je nu een gezondheidsprofessional bent of een thuismonitor, wij hebben de juiste bloeddrukmeter voor jou. Bezoek onze website voor meer informatie en advies over welke bloeddrukmeter het beste bij jou past.

Merk: Omron Model: 5619
Deze volautomatische bovenarm bloeddrukmeter van Omron is zeer eenvoudig in gebruik. Er zitten slechts twee duidelijke knoppen op de meter: de aan/uit knop die tevens dient als startknop en een knop om het geheugen te raadplegen. Daarom is de Omron M2 een van de makkelijkst te bedienen Omron bloeddr..
€ 57,48
Excl. BTW:€ 47,50
Merk: Omron Model: 56205
Een volautomatische bloeddrukmeter met eenvoudige eenknopsbediening voor gebruik thuis en in de spreekkamer. Voorzien van een groot display voor een makkelijke aflezing van bloeddruk en hartslag. Het geheugen biedt ruimte voor 2x100 metingen (2 personen) incl. datum en tijd. Van twee of drie metinge..
€ 114,95
Excl. BTW:€ 95,00
Merk: Omron Model: 56195
De Omron adapter is een handige accessoire voor Omron bloeddrukmeters. Met deze adapter kan de bloeddrukmeter eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten. Zo bespaart u batterijen. Daarnaast heeft u altijd voldoende stroom beschikbaar voor een goede meting. ..
€ 13,09
Excl. BTW:€ 10,82
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 3