Menu
WINKELWAGEN

Saturatiemeters

Wat zijn saturatiemeters en waarom zijn ze belangrijk?

Saturatiemeter, ook wel bekend als zuurstofmeter of pulse oximeter, zijn hulpmiddelen in de gezondheidszorg. Ze meten de hoeveelheid zuurstof in het bloed en de hartslag. Deze informatie is cruciaal voor patiënten met aandoeningen aan het hart, longen en bloedvaten. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van saturatiemeters en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Hoe werkt een saturatiemeter?

Een saturatiemeter is een klein apparaat dat meestal op een vinger wordt geplaatst. Je kan de saturatie meten en de hartslag. De meting werkt door middel van lichtstralen die door de huid en het bloed in de vinger schijnen. Doormiddel van de hoeveelheid licht die wordt geabsorbeerd door het zuurstofrijke en zuurstofarme hemoglobine in het bloed wordt gemeten, waardoor het apparaat het zuurstofgehalte kan berekenen. Hier zijn de belangrijkste stappen van het meetproces:

 • Het apparaatje heeft een klemmetje die u op uw vinger plaatst (soms ook teen of oorlel).

 • Lichtstralen van een rood en een infrarood licht worden door het bloed in de huid gestuurd.

 • De sensoren in de meter detecteren hoeveel licht door het bloed wordt geabsorbeerd.

 • Het apparaat berekent de zuurstofsaturatie (SpO2) en hartslag op basis van deze metingen.

Voordelen van het gebruik van saturatiemeters

Het gebruik van saturatiemeters heeft tal van voordelen, zowel voor medisch personeel als voor patiënten die thuis hun gezondheid willen monitoren. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Snelle en pijnloze metingen: Binnen enkele seconden geeft de meter een nauwkeurige lezing zonder enige pijn.

 • Directe feedback: Patiënten kunnen direct zien of hun zuurstofniveau en hartslag binnen de normale grenzen vallen.

 • Preventief gebruik: Door regelmatig gebruik kunnen potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord.

 • Gebruiksgemak: Het is een compact apparaat die makkelijk draagbaar is, en het vereist weinig medische kennis.

Hoe nauwkeurig zijn saturatiemeters?

Saturatiemeters zijn over het algemeen zeer nauwkeurig, vooral die welke in de medische praktijk worden gebruikt. Thuisgebruikers moeten ervoor zorgen dat ze een betrouwbaar merk kiezen en de gebruiksaanwijzing zorgvuldig volgen om de nauwkeurigheid te maximaliseren.

Wat is een normaal zuurstofgehalte?

voor een gezond persoon wordt tussen de 95% en 100% beschouwd als genoeg zuurstof in het bloed. Waarde lager dan 90% kunnen wijzen op gezondheidsproblemen en vereist meestal medische aandacht.

Kan iedereen een saturatiemeter gebruiken?

Ja, de meters werken eenvoudig en kunnen door vrijwel iedereen worden gebruikt, van kinderen tot ouderen. Ze zijn echter het meest nuttig voor mensen met ademhalings- of hartproblemen, sporters, stoppende rokers en personen die op grote hoogte leven of werken. Om geregeld de hoeveelheid gebonden hemoglobine in het bloed te kunnen meten. Een dergelijk apparaat kan u hierbij dus prima helpen.

Hoe vaak moet ik mijn zuurstofgehalte meten?

De aantallen metingen hangt af van individuele gezondheidsbehoeften. Patiënten met chronische aandoeningen kunnen baat hebben bij dagelijkse metingen, terwijl gezonde individuen misschien slechts af en toe willen controleren.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een saturatiemeter?

Bij het kopen van een saturatiemeter is het belangrijk om te letten op de volgende kenmerken:

 • Nauwkeurigheid: Kies een apparaat met goede recensies en bewezen nauwkeurigheid. het apparaat meet zeer nauwkeurig voor de komende

 • Gebruiksgemak: Zoek naar een model dat eenvoudig te gebruiken en af te lezen is.

 • Batterijduur: Controleer hoe lang de batterij meegaat en of deze gemakkelijk te vervangen is.

 • Extra functies: Sommige meters bieden extra functies zoals hartslagvariabiliteit en alarmen voor lage zuurstofniveaus.

Conclusie

Saturatiemeters zijn essentiële hulpmiddelen voor het monitoren van het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag. Ze bieden snelle, pijnloze en nauwkeurige metingen, wat ze onmisbaar maakt voor zowel medisch personeel als voor individuen die hun gezondheid thuis willen volgen. Bij het kiezen van een saturatiemeter is het belangrijk om te letten op nauwkeurigheid, gebruiksgemak en extra functies die uw specifieke behoeften kunnen ondersteunen.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare en efficiënte saturatiemeter, biedt Fysiomaterialen.nl een breed scala aan kwalitatieve opties die voldoen aan de hoogste standaarden. Begin vandaag nog met het monitoren van uw gezondheid en profiteer van de vele voordelen die saturatiemeters te bieden hebben.

Model: 5623
De Nonin saturatiemeter geeft mensen die zuurstof moeten meten betrouwbare meetgegevens over zuurstofsaturatie en hartslag, met Nonin kwaliteit en nauwkeurigheid. Aangezien de saturatiemeter is ontwikkeld op basis van dezelfde beproefde saturatiemeter technologie van Nonin. Deze wordt ook in special..
€ 199,95
Excl. BTW:€ 165,25
Model: 5622
De saturatiemeter of pulse-oximeter 50D2 Compleet is een meetinstrument in de vorm van een vingerclip. Met deze clip meet je de hoeveelheid zuurstof in het bloed: een belangrijke graadmeter voor sporters, longpatiënten, bergwandelaars, vliegsporters, EHBO'ers en stoppende rokers. De zuurstofmet..
€ 48,34
Excl. BTW:€ 39,95
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 2