Menu
WINKELWAGEN

Triggerpoint

Triggerpoints: Wat Zijn Ze en Hoe Kun Je Ze Behandelen?

Een triggerpoint is een veel voorkomend probleem dat pijnklachten veroorzaakt en ongemak geeft in de beweging. Dit kan gebeuren bij sporters, kantoormedewerkers, of bij mensen die regelmatig fysieke activiteiten onderneemt. Het is waarschijnlijk dat u ooit last heeft gehad van een pijnlijke triggerpoint of er nu last van hebt. In dit artikel leggen we uit wat een triggerpoint is, hoe het ontstaat, hoe je het kan behandelen en de meest gestelde vragen erover.

Wat Zijn Triggerpoints?

Triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd, zijn verkrampte punten in een spier en ze voelen aan als pijnlijke harde bobbeltjes. Als je de triggerpoint masseert kan dat uitstralende pijn opwekken naar de omliggende spieren.

Hoe ontstaan triggerpoints? Triggerpoints ontstaan door overbelasting, stress of letsel aan de spier. Ze zorgen voor een beperking in de beweging en zorgen voor pijn wanneer je deze spier gebruikt of er op drukt. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Als je een triggerpoint onder de microscoop gaat bekijken zie je dat er op de plaats van de triggerpoint, de normaal gesproken afzonderlijke spiervezels in elkaar verkleeft zitten en verkrampt zijn. Het langdurig statisch aanspannen kan zorgen voor een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen moeilijk worden afgevoerd. Triggerpoints kunnen zowel acute als chronische pijn veroorzaken en kunnen invloed hebben op je bewegingsvrijheid en algehele welzijn.

Oorzaken van Myofasciale Triggerpoints

Triggerpoints kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:

 • Overbelasting van spieren: Dit kan gebeuren door herhaalde bewegingen, zware inspanning of slechte houdingen.

 • Stress: Emotionele of psychologische stress kan leiden tot spierspanning en de vorming van triggerpoints.

 • Letsel: Spierblessures, zoals verstuikingen of verrekkingen, kunnen triggerpoints veroorzaken.

 • Gebrek aan beweging: Langdurig in dezelfde positie zitten of liggen kan bijdragen aan de ontwikkeling van spierknopen. Als u hierbij ook nog is een verkeerde houding aanneemt kan dit dubbel op werken.

Hoe Herken Je Triggerpoints?

Het herkennen van triggerpoints is een eerste stap voor het behandelen van triggerpoints, daarna volgt het behandelen en het genezingsproces. Triggerpoints kun je met zicht waarnemen door het zien van een lokale verdikking van een spier en wanneer je erop drukt, volgt er een scherpe pijn met afgeleide pijn naar de omliggende gebieden. De meest voorkomende symptomen van triggerpoints zijn:

 • Pijnlijke plekken in de spier: Deze punten zijn vaak gevoelig en kunnen pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

 • Bewegingsbeperking: Je kunt merken dat je bewegingsvrijheid verminderd is door de aanwezigheid van spierknopen.

 • Spierzwakte: Triggerpoints kunnen ervoor zorgen dat de betrokken spier zwakker aanvoelt.

Wanneer u twijfelt aan uw aandoening, kunt u het altijd laten nakijken door een professional.

Wat zijn de beste methoden om triggerpoints te behandelen?

De beste methodes om lokale verkrampingen/triggerpoints te behandelen zijn:

 • Massagetherapie: Dit is een van de meest gebruikte behandelingen voor triggerpoints. Een getrainde therapeut kan diepe druk uitoefenen om de spierknopen zodanig los te maken. Ook het gebruik van massage guns, foamrollers en massage ballen kunnen een effectieve werking hebben voor het losmaken van een bepaald punt dat vast zit.

 • Rekoefeningen: Regelmatige rekoefeningen kunnen helpen de spanning in de spieren te verminderen en de vorming van nieuwe triggerpoints te voorkomen.

 • Dry needling: Deze techniek maakt gebruik van dunne naalden om direct in de triggerpoints te prikken en zo de spierknopen los te maken. Dit wordt altijd gedaan door een professional.

Kunnen triggerpoints vanzelf verdwijnen?

Ja, triggerpoints kunnen makkelijk vanzelf verdwijnen bij voldoende rust. De kans bestaat ook dat het alleen maar erger wordt. In dit geval wordt het aangeraden om contact op te nemen met een professional en deze te laten behandelen.

Hoe kan ik voorkomen dat triggerpoints terugkomen?

Preventie is makkelijker en prettiger dan behandelen, daarom is preventie belangrijk, en zijn hier onder een paar tips om te voorkomen dat triggerpoints terugkeren.

 • Regelmatige lichaamsbeweging: Zorg voor een gebalanceerd bewegingspatroon om je spieren sterk en flexibel te houden.

 • Juiste lichaamshouding: Let op je houding tijdens dagelijkse activiteiten om overbelasting van spieren te voorkomen.

 • Stressmanagement: Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.

 • Hydratatie en voeding: Een goede hydratatie en een gebalanceerd dieet kunnen bijdragen aan gezonde spieren.

Conclusie

Trigerpoints zijn een veel voorkomend probleem dat veel myofasciale pijn en ongemak veroorzaakt in het dagelijks functioneren. Triggerpoints zijn eenvoudig te behandelen en de juiste behandeling kan ervoor zorgen dat het terugkeren de kans verkleind. Dit zijn behandelingen zoals: Neuromusculaire therapie, massage therapie, dryneedling en zelfmassage. Als u regelmatig last heeft van triggerpoints word het aangeraden om dit na te laten kijken door een fysiotherapeut. Door aandacht te besteden aan preventieve maatregelen zoals regelmatige lichaamsbeweging, juiste houding, en stressmanagement, kun je de kans op terugkerende triggerpoints verkleinen.

Merk: Pure2Improve Model: 5962
Bij massage met een massagebal gebeurt het regelmatig dat je de grip op de bal verliest door de ronde vorm. Dat is nu verleden tijd met de Pure2Improve Massagebal Roller! Dit innovatieve product is een massagebal met houder. Zo houd je de massageroller altijd onder controle en kan je optimaal ma..
€ 11,50
Excl. BTW:€ 9,50
Model: 4900
De Seirin naalden worden met uiterste precisie en het beste materiaal, namelijk chirurgisch staal, geproduceerd. De naalden zijn dan ook zo dun, maar toch zo stevig, dat deze met heel weinig druk en zacht kloppend zijn aan te brengen.Seirin J typeDe Seirin J Type wordt gekenmerkt door de tube wa..
€ 10,99
Excl. BTW:€ 9,08
Model: 4901
De Agupunt Naalden van het merk APS zijn geschikt voor Dry Needling. De naald van Agupunt (Agu Punt) wordt dan ingebracht in een bepaalde spier. Agupunt is niet geschikt voor de klassieke acupunctuur behandelingen. Er wordt met de Agupunt Naalden dus geen medicatie geïnjecteerd, maar er wordt enkel ..
€ 9,75
Excl. BTW:€ 8,06
Model: 2020490260
ORCA naald staat voor Original Chinese Acupuncture Needle. De Chinese traditionele wijze in het maken van de acupunctuurnaalden verklaart de wereldwijde keuze voor de Chinese naalden. De zilveren ORCA naalden zijn gemaakt van chirurgisch roestvrij edelstaat met FDA goedgekeurde siliconen coating voo..
€ 6,35
Excl. BTW:€ 5,25
Model: 5970
De index knobber is een eenvoudig massage hulpmiddel dat specifiek is ontworpen om een diepe, aanhoudende druk op de spieren toe te passen. Het massage hulpmiddel is zeer comfortabel en wordt veel gebruikt door een fysiotherapeut of masseur. De knobber wordt vaak gebruikt tijdens een triggerpoint ma..
€ 16,76
Excl. BTW:€ 13,85
Model: 5969
Triggerpoint VierpootDe Vierpoot van het merk Triggerpoint is een massagehulpstuk gemaakt van acryl. Het zorgt voor ontspannende massage waarbij de vier punten gebruikt worden om juiste druk te geven op triggerpoints.Te gebruiken door de kleding heen maar direct op de huid in combinatie met mass..
€ 13,01
Excl. BTW:€ 10,75
Model: 5967
De voetroller met noppen van Mambo Max is multifunctioneel inzetbaar. De voetroller wordt meestal gebruikt om de spieren in de voetzool te masseren. Tevens worden zo de zenuwen geprikkeld, waardoor de doorbloeding verbetert. Ook wordt de roller gebruikt als handtrainer, om de kracht in de handen en ..
€ 8,17
Excl. BTW:€ 6,75
Model: 59662021
Door te trainen met een egelbal of massagebal kunt u uitstekend de reflexen, mobiliteit, flexibiliteit en kracht verbeteren in uw vingers, handen en onderarmen. Daarnaast wordt een bal ook veel gebruikt als oefenmateriaal voor het verbeteren van de grip. Deze bal zorgt er tevens voor dat d..
€ 2,42
Excl. BTW:€ 2,00
Model: 59642021
De Massagebal Hard is een klein rubber balletje , de Massagebal Hard is uitstekend te gebruiken om triggerpoints te behandelen. Deze is te verkrijgen in 4 cm en 5,5 cm doorsnede. De 5,5 cm variant is iets zachter t.o.v. de 4 cm.De harde massagebal is per stuk te verkrijgen...
€ 2,96
Excl. BTW:€ 2,45
Model: 5963
Met de TriggerPoint Massageball MB1 kunt u nu ook de moeilijk bereikbare lichaamsregio’s masseren. Hierbij kan er gedacht worden aan de rug, nek, schouders, heup, borst of onderbeen.Door de bal een paar seconden druk uit te laten voeren op de spier zal de vorm zich aanpassen en zal de spier onts..
€ 15,95
Excl. BTW:€ 13,18
Merk: Pure2Improve Model: 5961
De Pure2Improve Massagebar is een hand held foam roller welke zeer handig is in gebruik. Deze massagestick is geschikt om zelfmassage uit te voeren op zeer veel delen van het lichaam. Design massagestick De Pure2Improve massagebar heeft een uniek design met een mountainbike-geïnspireerde gr..
€ 14,99
Excl. BTW:€ 12,39
Model: 59602021
De GRID STK en GRID STK X zijn de nieuwste innovaties op het gebied van foam rolling. Deze unieke ‘hand held foam rollers’ zijn gemaakt om ook staand of zittend te kunnen masseren en zo lichte pijn en beperkingen te verhelpen. De GRID STK is voorzien van het gepatenteerde GRID oppervlak, wat zorgt v..
€ 37,90
Excl. BTW:€ 31,32
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 12