Menu
WINKELWAGEN

Wondkompressen

Wondkompressen

Wond behandeling is belangrijk voor het herstellen van de beschadigde huid en helpt tegen litteken weefsel. Bij wondverzorging zijn wondkompressen hierbij een optimaal hulpmiddel om een wond te helpen genezen. In dit artikel gaan we dieper in op wondkompressen, wat ze doen, de verschillende soorten kompressen en waarom ze belangrijk kunnen zijn voor het behandelen van wonden.

Wat zijn Wondkompressen?

Wondkompressen zijn zachte, absorberende verbanden die direct op een wond worden geplaatst om het bloeden te stoppen, vocht op te nemen en het risico op infectie te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en materialen, waaronder gaas, non-woven stoffen en siliconen. Een andere benamingen voor wondkompres is gaaskompres.

Biogaze met halfvette zalf

Een stuk Biogaze is een kant en klaar verbandgaas dat doordrenkt is met een halfvette zalf. Deze zalf zorgt ervoor dat het verband niet aan de wond plakt, waardoor je biogaze gemakkelijk en pijnloos verwijderen kan, dit komt vaak voor bij schaafwonden en brandwonden. Na zorgvuldige ontsmetting van de beschadigde huid kan de wond makkelijker genezen.

Soorten Wondkompressen

  1. Gaaskompressen: Deze traditionele wondkompressen zijn gemaakt van geweven gaas en zijn ideaal voor het absorberen van bloed en exsudaat. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten wonden. Door de goede maat te kiezen moet de wond ruim bedekt zijn.

  2. Non-woven Kompressen: Gemaakt van synthetische vezels, zijn non-woven kompressen zacht, pluisvrij en hypoallergeen. Ze bieden een uitstekende absorptie en zijn geschikt voor de gevoelige huid.

  3. Siliconen Kompressen: Siliconen wondkompressen zijn speciaal ontworpen om het genezingsproces van littekens te bevorderen. Ze creëren een vochtige omgeving die de huid hydrateert en helpt bij het verminderen van littekenweefsel.

Steriele gaasjes

Steriele gaasjes worden gebruikt voor het afdekken van een open wond en kleine brandwonden, steriel gaasverband betekend dat er weinig tot geen ziektekiemen (bacteriën/virussen) op het verband zitten. Hierdoor is de kans kleiner dat de wond geïnfecteerd raakt. Steriele gaas is een kant en klaar verbandgaas dat in een afgesloten verpakking zit en direct gebruikt kan worden. De gaasjes zitten per stuk steriel verpakt. U kunt ze verkrijgen bij ons in verschillende maten zoals x 5 cm en x 10 cm.

1. Hoe vaak moet ik een wondkompres vervangen?

Het vervangingsinterval hangt af van de mate van wondvocht en het type wond. Over het algemeen moeten wondkompressen worden vervangen wanneer ze verzadigd zijn of wanneer ze niet meer goed hechten aan de huid.

2. Kan ik wondkompressen hergebruiken?

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om wondkompressen te hergebruiken, omdat dit het risico op infectie kan verhogen. Het is het beste om altijd een nieuw, schoon kompres te gebruiken bij het verbinden van een wond.

3. Zijn wondkompressen geschikt voor alle soorten wonden?

Hoewel wondkompressen geschikt zijn voor de meeste kleine tot middelgrote wonden, zijn er speciale soorten verbanden voor complexere wonden, zoals diepe brandwonden of chirurgische incisies. Raadpleeg altijd een medische professional voor advies over de juiste wondverzorging.

Voordelen van Wondkompressen

  • Ze absorberen wondvocht en bloed, waardoor de wond droog blijft en het risico op infectie wordt verminderd.

  • Ze bieden een beschermende barrière tegen externe verontreinigingen en bacteriën.

  • Ze bevorderen een vochtige wondgenezing, wat het genezingsproces kan versnellen en littekenvorming kan verminderen.

Wondkompressen kunnen erg helpen bij het genezingsproces, door ze op de juiste manier toe te passen en het juiste gaasje te kiezen kan het lichaam gezond genezen en een nieuwe huid genereren.

Conclusie

Wondkompressen kunnen een effectief hulpmiddel zijn voor het verzorgen van wonden. Ze absorberen exsudaat en bloed uit de wond, kans op infectie wordt hierdoor kleiner. Ze komen in verschillende formaten en materialen. Door zorgvuldige ontsmetting en het gebruik van het juiste wondkompres kan de wond optimaal genezen. Voor ernstige wonden, raadpleeg een medisch professional.

Model: 1801
Gaaskompres niet steriel kan vanwege de snelle absorptie en de veegvastheid uitstekend dienen voor reiniging van vochtafgevende wonden. Ook als het gaaskompres met een vloeistof wordt geïmpregneerd ten behoeve van wondreiniging behoudt het de stevige, trekvaste structuur. De niet steriele gaasjes zi..
€ 2,78
Excl. BTW:€ 2,55
Model: 1701
Het traditionele gaaskompres steriel kan vanwege de snelle absorptie en de veegvastheid uitstekend dienen voor reiniging en afdekking van droge of licht vochtafgevende wonden. Steriele gaasjes kunnen ook met een vloeistof worden geïmpregneerd ten behoeve van wondreiniging, Ook dan behouden de sterie..
€ 0,10
Excl. BTW:€ 0,09
Model: 3401
Biogaze is handig kant-en-klaar verbandgaas dat doordrenkt is met een halfvette zalf. Na zorgvuldige ontsmetting van de beschadigde huid of wond, knipt u een stuk Biogaze af waarmee de wond ruim bedekt kan worden. Hierop legt u steriel gaasverband. Omdat Biogaze niet plakt aan de wond, laat het zich..
€ 10,85
Excl. BTW:€ 9,95
Merk: Essity Model: 20143408
Cuticell Contact, niet verklevend siliconen wondcontactlaag met PUR toplaag; voor de behandeling van droge tot natte wonden.Ideaal voor een snelle behandeling van brand/schaafwonden door kunstgras.De steriele transparante wondcontactlaag van siliconen met PUR toplaag. Het ver..
€ 21,69
Excl. BTW:€ 19,90
Merk: Lohmann en Rauscher Model: 3403
Lomatuell H wordt voornamelijk als beschermende bedekking gebruikt bij oppervlakkige wonden, bij schaaf- en snijwonden, verbrandingen, bij bestralingsletsel en ulcus cruris. Verbandwisselingen zijn dankzij het niet met de wond verklevende materiaal pijnloos. Overige mogelijke indicaties; plastische ..
€ 6,65
Excl. BTW:€ 6,10
Merk: Lohmann en Rauscher Model: 1711
Nonwoven kompres met aan de wondzijde een aluminiumlaagje, hierdoor kleeft het kompres niet aan de wond. Door de poreuze structuur kan wondsecretie worden opgenomen. Kan gebruikt worden bij wonden die dreigen uit te drogen, onder andere bij brand- en schaafwonden.De Metalline kompressen worden per s..
€ 0,53
Excl. BTW:€ 0,49
Model: 1702017
Een absorberend, niet klevend wondkompres wordt gebruikt voor afdekking van matig vocht afgevende wonden. Het kompres is aan één of beide zijden voorzien van een speciaal laagje, waardoor de kans op verkleving aan de wond gering is. Door deze eigenschap wordt de wondgenezing nauwelijks verstoord..
€ 0,27
Excl. BTW:€ 0,25
Model: 1805
Het H&H Compressed Gauze is een is een ultracompacte rol steriel, 100% katoenen gaas van hoge kwaliteit dat gebruik maakt van een uniek gekreukt weefsel dat een uitstekende vochtopname heeft.  Het H&H Compressed Gauze is geschikt voor grotere verwondingen om bloedingen beter te kunnen s..
€ 3,54
Excl. BTW:€ 3,25
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 8