Menu
WINKELWAGEN

Windsels

Windsels voor EHBO en Sportverzorging

Windsels spelen een grote rol in de medische wereld, doordat ze voornamelijk gebruikt worden tijdens EHBO, het een onderdeel is van sportverzorging en vaak gebruikt wordt in het ziekenhuis. Ze worden gebruikt bij het behandelen van blessures, het bieden van ondersteuning en het bevorderen van herstel. In dit artikel gaan we verder in, op wat windsels precies zijn, hoe je ze moet toepassen, helpen wij hopelijk bij het kiezen van het juiste type en behandelen we de meest gestelde vragen.

Het gebruik van Windsels

Windsels, ook wel bekend als zwachtels, zijn flexibele stroken stof die gebruikt worden voor het omwikkelen van lichaamsdelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder katoen, polyester en elastaan, en komen in verschillende breedtes en lengtes om aan diverse behoeften te voldoen. Windsels kunnen in vele situaties effectief zijn:

  • Het immobiliseren van verstuikingen en breuken

  • Het bieden van compressie om zwelling te verminderen

  • Het ondersteunen van gewrichten tijdens revalidatie

  • Het fixeren van verbanden en spalken

  • Het beschermen van wonden en blaren

Hoe Kies je het Juiste Windsel?

Het kiezen van het juiste type zwachtel is cruciaal voor een effectieve behandeling. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het maken van je keuze:

Type blessure: Afhankelijk van het letsel kun je kiezen tussen een elastisch windsel voor compressie of een geweven windsel voor immobilisatie.

Gewenste compressie: Als compressie nodig is, kies dan voor een elastisch windsel met de juiste mate van stretch.

Lichaamsdeel: Zorg ervoor dat het zwachtel breed genoeg is om het gewenste lichaamsdeel te bedekken, maar niet te breed om onnodig materiaal te verspillen.

Soorten Typen windsels

Er zijn diverse soorten windsels die u kunnen helpen met verschillende doelen, zoals cambric windsel, cohesive windsel, ideaal zwachtel/windsel en elastisch windsel. Cambric windsel en ideaal windsel zijn een meer drukkend verband. Ideaal windsel heeft een korte rek en cambric windsel heeft geen rek. Het aanleggen van een drukverband wordt gebruikt bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen. Dit doe je door om onder andere zwellingen te voorkomen. Drukverband wordt ook maar 3 tot 5 dagen gedragen. De andere windsels worden gebruikt om bepaalde dingen te fixeren zoals een spalk, verbanden of wondbedekkers. Deze worden vaak in combinatie met synthetische watten gebruikt.

Alle windsels behalve cohesive windsel komen in diverse afmetingen zoals 6 cm, 8 cm, en 10 centimeter. De keuze van de breedte van het zwachtel is afhankelijk van de grootte van het te verbinden lichaamsdeel. Windsels kun je vinden in een EHBO koffer en zitten individueel verpakt.

1. Hoe strak moet ik een windsel aanbrengen?

Het windsel moet stevig, maar niet te strak, worden aangebracht om de bloedcirculatie niet te belemmeren. Als de huid blauw wordt, koud aanvoelt of gevoelloos wordt, is het windsel te strak en moet het losser worden gemaakt.

2. Kan ik een windsel hergebruiken?

Het is mogelijk om de windsels her te gebruiken bij blessures waarbij de windsels niet direct contact hebben gehad met lichaamsvloeistoffen. Als dit wel zo is en je hergebruikt het voor een open wond te fixeren kan het de kans op infectie vergoten en ten koste gaan van de hygiëne.

3. Hoe lang moet ik een windsel laten zitten?

De duur van het dragen van een windsel hangt af van de ernst van het letsel en de aanbevelingen van een medische professional. Over het algemeen worden windsels regelmatig vervangen om hygiënische redenen en om te voorkomen dat ze te strak worden naarmate de zwelling afneemt. Een drukverband wordt meestal korter gedragen, meestal rond de 3 en 5 dagen.

Conclusie

Windsels zijn een onmisbaar hulpmiddel voor EHBO en sportverzorging, doordat je de rolletjes voor veel dingen kunt gebruiken, makkelijk aan te brengen op patiënten en erg huidvriendelijk zijn. Door het bieden van compressie, bescherming en het fixeren van een spalk of bij synthetische watten spelen windsels een behulpzame rol. Het is belangrijk om het juiste type windsel te kiezen en de juiste maat voor een beter herstelproces.

Merk: Klinion Model: 20141201
Cambric Windsel is een extra stevig windsel en bedoeld voor het vastzetten van een zalfgaas en/of gaaskompres en het aanleggen van een licht steun- of drukverband. Dankzij de samenstelling en de speciale weefmethode is het windsel bijzonder stevig en daardoor geschikt voor het uitoefenen van druk. O..
€ 0,71
Excl. BTW:€ 0,65
Merk: Klinion Model: 1117
Het elastisch hydrofiel windsel leent zich uitstekend voor de fixatie van wondbedekkers op beweeglijke delen van het lichaam zoals gewrichten. Het windsel is rekbaar, zodat verbanden ook op moeilijk te verbinden plaatsen snel en eenvoudig gefixeerd kunnen worden. Het kan daarom niet afklemmen, waard..
€ 0,49
Excl. BTW:€ 0,45
Merk: Klinion Model: 1205
Hydrofiel windsel is niet elastisch en is met name geschikt voor de fixatie van wondbedekkers. Door zijn structuur behoudt het windsel zijn treksterkte, ook als het nat wordt. Als gevolg daarvan is het ook zeer geschikt voor het fixeren van natte verbanden. het hydrofiel windsel is luchtig en zeer h..
€ 0,49
Excl. BTW:€ 0,45
Merk: Lohmann en Rauscher Model: 1113
Met een ideaal windsel geeft u lichte steun bij de behandeling van verrekkingen, verstuikingen en spierblessures. Het is ook geschikt voor een drukverband, mits gebruikt in combinatie met synthetische watten. Het ideaalwindsel is licht rekbaar en gemaakt van ademend katoen. Het is dus ook ge..
€ 2,13
Excl. BTW:€ 1,95
Model: 11139
Een Cohesive windsel 4 mtr x 8 cm wordt gebruikt om verschillende dingen te fixeren. Zo kunnen wondbedekkers, spalken, etc. op bewegende lichaamsdelen vastgezet worden. Een cohesive windsel kleeft niet aan de huid of aan haar, maar plakt wel aan het windsel zelf. Daardoor is afplakken of een ve..
€ 2,45
Excl. BTW:€ 2,25
Weergeven 1 t/m 0 van in totaal 5