Windsels voor EHBO en Sportverzorging
Windsels spelen een grote rol in de medische wereld, doordat ze voornamelijk gebruikt worden tijdens EHBO, het een onderdeel is van sportverzorging en vaak gebruikt wordt in het ziekenhuis. Ze worden gebruikt bij het behandelen van blessures, het bieden van ondersteuning en het bevorderen van herstel. In dit artikel gaan we verder in, op wat windsels precies zijn, hoe je ze moet toepassen, helpen wij hopelijk bij het kiezen van het juiste type en behandelen we de meest gestelde vragen.
Het gebruik van Windsels
Windsels, ook wel bekend als zwachtels, zijn flexibele stroken stof die gebruikt worden voor het omwikkelen van lichaamsdelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder katoen, polyester en elastaan, en komen in verschillende breedtes en lengtes om aan diverse behoeften te voldoen. Windsels kunnen in vele situaties effectief zijn:
Het immobiliseren van verstuikingen en breuken
Het bieden van compressie om zwelling te verminderen
Het ondersteunen van gewrichten tijdens revalidatie
Het fixeren van verbanden en spalken
Het beschermen van wonden en blaren
Hoe Kies je het Juiste Windsel?
Het kiezen van het juiste type zwachtel is cruciaal voor een effectieve behandeling. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het maken van je keuze:
Type blessure: Afhankelijk van het letsel kun je kiezen tussen een elastisch windsel voor compressie of een geweven windsel voor immobilisatie.
Gewenste compressie: Als compressie nodig is, kies dan voor een elastisch windsel met de juiste mate van stretch.
Lichaamsdeel: Zorg ervoor dat het zwachtel breed genoeg is om het gewenste lichaamsdeel te bedekken, maar niet te breed om onnodig materiaal te verspillen.
Soorten Typen windsels
Er zijn diverse soorten windsels die u kunnen helpen met verschillende doelen, zoals cambric windsel, cohesive windsel, ideaal zwachtel/windsel en elastisch windsel. Cambric windsel en ideaal windsel zijn een meer drukkend verband. Ideaal windsel heeft een korte rek en cambric windsel heeft geen rek. Het aanleggen van een drukverband wordt gebruikt bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen. Dit doe je door om onder andere zwellingen te voorkomen. Drukverband wordt ook maar 3 tot 5 dagen gedragen. De andere windsels worden gebruikt om bepaalde dingen te fixeren zoals een spalk, verbanden of wondbedekkers. Deze worden vaak in combinatie met synthetische watten gebruikt.
Alle windsels behalve cohesive windsel komen in diverse afmetingen zoals 6 cm, 8 cm, en 10 centimeter. De keuze van de breedte van het zwachtel is afhankelijk van de grootte van het te verbinden lichaamsdeel. Windsels kun je vinden in een EHBO koffer en zitten individueel verpakt.
1. Hoe strak moet ik een windsel aanbrengen?
Het windsel moet stevig, maar niet te strak, worden aangebracht om de bloedcirculatie niet te belemmeren. Als de huid blauw wordt, koud aanvoelt of gevoelloos wordt, is het windsel te strak en moet het losser worden gemaakt.
2. Kan ik een windsel hergebruiken?
Het is mogelijk om de windsels her te gebruiken bij blessures waarbij de windsels niet direct contact hebben gehad met lichaamsvloeistoffen. Als dit wel zo is en je hergebruikt het voor een open wond te fixeren kan het de kans op infectie vergoten en ten koste gaan van de hygiëne.
3. Hoe lang moet ik een windsel laten zitten?
De duur van het dragen van een windsel hangt af van de ernst van het letsel en de aanbevelingen van een medische professional. Over het algemeen worden windsels regelmatig vervangen om hygiënische redenen en om te voorkomen dat ze te strak worden naarmate de zwelling afneemt. Een drukverband wordt meestal korter gedragen, meestal rond de 3 en 5 dagen.
Conclusie
Windsels zijn een onmisbaar hulpmiddel voor EHBO en sportverzorging, doordat je de rolletjes voor veel dingen kunt gebruiken, makkelijk aan te brengen op patiënten en erg huidvriendelijk zijn. Door het bieden van compressie, bescherming en het fixeren van een spalk of bij synthetische watten spelen windsels een behulpzame rol. Het is belangrijk om het juiste type windsel te kiezen en de juiste maat voor een beter herstelproces.