Menu
WINKELWAGEN

Dry Needling

Dry Needling behandeling

Wanneer er klachten zijn aan de spieren is dry needle therapie een handig middel om pijn te verminderen en de bewegingsfunctie te verbeteren. Het is een relatief nieuwe behandelmethode die steeds populairder wordt. In dit artikel leggen we uit wat het is, hoe het werkt en de veelgestelde vragen over de behandeling.

Wat is Dry Needling?

Dry needlling is een techniek die wordt gebruikt tijdens manuele therapie tegen spier knopen dat pijn veroorzaakt. Hierbij wordt een naald zo dun als een haartje in een triggerpoint gezet. Dry needling richt zich dus op een specifiek pijnlijk punt in het lichaam. Zonder behandeling kan dit pijnlijke punt uitstralen naar meerdere spieren, een verminderde bewegingsvrijheid geven en stijfheid van de spieren veroorzaken. Triggerpoints kunnen naast spierpijn ook minder voor de hand liggende symptomen veroorzaken. Zoals duizeligheid, tintelingen en vermoeidheid.

Verschil tussen Dry Needling en Acupunctuur

Bij dry needling richt je op pijn verlichting en bewegingsvrijheid en wordt er 1 naald tegelijk gebruikt. Terwijl er bij klassieke acupunctuurbehandelingen wordt gericht op het bevorderen van de energiestroom waarbij meerdere naalden tegelijk worden gebruikt.

Hoe Werkt Dry Needling?

Tijdens een dry needling behandeling wordt een droge naald (een naald waarbij geen medicatie geïnjecteerd wordt) van chirurgisch roestvrij staal gebruikt. De dry needling naalden worden in de triggerpoints geprikt hierdoor spant het spiertje zich kort aan waardoor een soort licht kramp gevoel kan ontstaan. Hierna ontspant de spier zich en wordt de pijn verlicht. De Naalden zijn steriel verpakt en komen in verschillende afmetingen van lengte en dikte. Ook zijn er verschillende merken zoals seirin j type naalden, agupunt en orca.

Voordelen van Dry Needling

Dry needling biedt verschillende voordelen voor mensen met spier gerelateerde pijnklachten:

Pijnverlichting: Door triggerpoints bijzonder nauwkeurig aan te pakken zorgt het voor pijnverlichting.

Verbeterde mobiliteit: Door de spieren te ontspannen, kan dry needling de bewegingsvrijheid verbeteren en de algehele mobiliteit vergroten.

Snelle resultaten: Veel mensen ervaren al na de eerste sessie of na slechts enkele sessies al resultaten.

Light touch insertion: Is letterlijk vertaald "lichte aanraking inbrengen" waarbij je wordt behandeld door lichte aanraking.

1. Doet dry needling pijn?

Vaak wordt er gedacht dat dry needling erg pijnlijk is, maar in de meeste gevallen voel je slechts alleen een lichte prikkeling. Sommige mensen ervaren ook een lichte spierkramp tijdens de behandeling, maar deze spier samentrekking duurt vrij kort.

2. Hoelang duurt een dry needling sessie?

De duur van een sessie kan variëren, afhankelijk van de ernst van de klachten en het aantal triggerpoints dat behandeld moet worden. Over het algemeen duurt een sessie tussen de 15 en 30 minuten.

3. Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal benodigde behandelingen hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de klachten en hoelang ze al bestaan. Sommige mensen ervaren al verlichting na één sessie, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben voor het gewenste resultaat.

4. Zijn er bijwerkingen van dry needling?

Bijwerkingen van dry needling zijn over het algemeen zeldzaam, maar zijn er wel. Dit kan zijn een blauwe plek, lichte bloeding en roodheid. Deze bijwerkingen zijn niet gevaarlijk en gaan na een paar dagen weer weg.

Conclusie

Dry needling is een effectieve behandelingsoptie voor mensen met spierpijnklachten. Door triggerpoints rechtstreeks aan te pakken, kan deze techniek snel pijn verlichten. De dry needling behandeling doet over het algemeen niet veel pijn maar kan wel een prikkelend gevoel geven. Als je last hebt van spierpijn of stijfheid, overweeg dan om een afspraak te maken met een fysiotherapeut voor een dry needling sessie. Het kan je helpen om weer pijnvrij en mobiel te worden.